Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Dyster start på året i Kina

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu
Publicerad av
Tommy Ekholm - 04 jan 2016

Nedslående industristatistik och ett börsras inledde året i Kina. Fler stimulanser väntas för att få fart på ekonomin.

Industrins utveckling är ett bekymmer - men börsernas utveckling ska man inte hänga upp sig på, enligt en ekonom.

Det går fortsatt trögt för industrin i världens näst största ekonomi. Aktiviteten i Kinas fabriker avtog i december för tionde månaden på raken och ligger under gränsen som markerar tillväxt, enligt en undersökning från Caixin/Markit.

De svaga siffrorna bidrog till att sänka börserna i Shanghai och Shenzhen, som stängdes när raset nått sju procent och drog med sig världsbörserna ner.

-Man kan konstatera att det var en dålig start på året. Men de dåliga nyheterna för industrin är bara en delförklaring till börsnedgången. Det finns också en osäkerhet om vilka regleringar som myndigheterna kan vidta framöver, säger Torbjörn Isaksson, ekonom på Nordea.

De kinesiska börserna är små sett till ekonomins storlek. Man bör därför inte lägga för stor vikt vid den återkommande turbulensen där, utan titta mer på hårda data, fortsätter Isaksson.

Tillväxten i Kina 2015 väntas hamna på runt sju procent när året summeras, den lägsta siffran på 25 år. Flera faktorer samverkar för att kyla av ekonomin. Efterfrågan på varor är svag både på hemmamarknaden och internationellt, och fabrikerna dras med överkapacitet. Investeringarna har saktat in.

-Utvecklingen inom industrin är ett bekymmer. Men det spretar litegrann, tjänstesektorn går bättre. Och tittar man på BNP-siffror har det ändå gått hyggligt bra.

Om den svaga industriutvecklingen skulle slå igenom tydligt på BNP får det betydelse för resten av världen och Sverige. Men i nuläget går svensk industri åt andra hållet, det sker en återhämtning, påpekar Torbjörn Isaksson.

Det är tack vare att de marknader Sverige har mest handel med, som euroområdet, går bättre.

Det finns förväntningar på ytterligare stimulanser från politiskt håll i Kina. Många bedömare, inklusive Nordea, tror på en tillväxt runt 6,5 procent i år, alltså lägre än 2015.

-Man ska komma ihåg att det fortfarande är en bra tillväxt i en stor ekonomi. Den kinesiska ekonomin har fördubblats på en inte alltför lång tid. Det är lättare för en liten ekonomi som växer från låg nivå att ha höga tillväxttal, säger Torbjörn Isaksson.

(TT)

Annons