Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jul, 28 2017
Senaste Nytt

Omvärldsoro tyngde Europabörserna

Foto: Wilson Loo Kok Wee
Foto: Wilson Loo Kok Wee
Publicerad av
Tommy Ekholm - 05 jan 2016

De ledande Europabörserna handlades lägre på måndagen. Geopolitisk oro liksom stora börsfall i Asien tyngde börsindex i Europa.

De kinesiska fastlandsbörserna handelsstoppades efter rejäla fall där bland annat Shanghaibörsen tappade 6,9 procent. Svaga inköpschefsindex för december och potentiella kapitalutflöden med en svagare yuan nämns som förklaringar till börsfallet i Kina.

Råvarusektorn pressades av fortsatta nedgångar i metallpriserna. BHP Billiton var ned 3,2 procent, Antofagasta 5,0 procent och Glencore 5,8 procent.

"Volatiliteten kommer att fortsätta på marknaderna i år. Det finns en kortsiktigt eskalerande oro för Mellanöstern. Även kinesiskt PMI oroar marknaderna", kommenterade Patrick Spencer vid Baird, enligt Bloomberg.

Både Saudiarabien och Bahrain har brutit sina diplomatiska förbindelser med Iran efter attackerna på Saudiarabiens ambassad i Teheran, som föregicks av avrättningen av en shiamuslimsk religiös ledare på lördagen tillsammans med 46 andra terroranklagade personer.

"En direkt militär dispyt mellan de två hegemonierna i Mellanöstern skulle få allvarliga konsekvenser för det globala oljeutbudet, då nästan 30 procent av världens utbud produceras i Persiska viken", kommenterade Commerzbank.

Oljepriserna har dock lyft vilket inte tycktes stötta börssentimentet. BP noterades 1,8 procent lägre och Total föll 1,8 procent.

Fordonssektorn backade på måndagen likaså. Fordon tyngs bland annat av att Fiat Chrysler tappat 37 procent efter att posten i Ferrari knoppades av till aktieägarna i går. Ferarri, som noterades i 43 euro per aktie, backade likaså.

Bland övriga aktier avancerade Air France-KLM 3,3 procent på nyheten att Bank of America Merrill Lynch utfärdat en köprekommendation för aktien.

På makrofronten, har definitiva utfall för de europeiska inköpschefsindexen i december presenterats. Det tyska var något högre än väntat medan de franska och brittiska kom in lägre än väntat.

De tyska konsumentpriserna var upp 0,3 procent i årstakt. Marknaden hade förväntat sig en ökning om 0,6 procent.

(SIX News)