Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, sep, 26 2017
Senaste Nytt

Oljepris tyngde Wall Street

Foto: Ryan Lawler
Foto: Ryan Lawler
Publicerad av
Tommy Ekholm - 08 jan 2016

De amerikanska börserna lyckades inte återhämta sig från pressen från dagens börsras i Kina och den förnyade prispressen på råolja. Dagen avslutades i rött territorium med nedgångar i energisektorn såväl som råvarusektorn.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var vid stängning ned 2,3 procent till 16.514. Det bredare indexet S&P 500 var ned 2,4 procent till 1.943 medan det tekniktunga Nasdaq Composite var ned 3,0 procent till 4.689.

Tioårsräntan var 3 punkter lägre vid 2,15 procent medan trettioårsräntan var 1 punkt lägre vid 2,93 procent.

Kina har fortsatt spöka på världsmarknaden med nya börsras i Shenzhen och Shanghai i dag. Det automatiska handelsstopp som Kina införde i måndags, som skulle stänga börsen för dagen om marknaden sjönk mer än 7 procent, har utlösts två gånger denna vecka och funktionen tas nu bort till på fredagen.

En av orsakerna till dagens börsras kan vara att den kinesiska centralbanken i dag försvagade yuanen mot dollarn med 0,5 procent, vilket var den största justeringen sedan i somras. Enligt uppgifter till Reuters pressas centralbanken att göra en snabb och skarp nedvärdering av yuanen istället för att göra gradvisa förändringar som ska göra mer skada än nytta, enligt uppgiftslämnaren.

Oron för den kinesiska ekonomin smittar av sig på gruvsektorn där Freeport McMoRan var ned med 9,1 procent för dagen. Aluminiumproducenten Alcoa meddelade nya neddragningar av aluminiumproduktionen efter börsens stängning. En anläggning stängs ned i första kvartalet 2016 och ytterligare produktionsminskningar planeras till det andra kvartalet. Aktien steg i efterhandeln och var upp 0,9 procent.

En av dagens hållpunkter var Fed-ledamoten Charles Evans som under ett tal sade att den amerikanska centralbanken bör vara försiktiga med räntehöjningar för att se att inflationen är på rätt väg. Evans flaggade samtidigt för att han kan ändra sin syn vartefter nya data inkommer.

Den välbevakade jobbstatistiken för december kommer imorgon, fredag. Inför den viktiga statistikpunkten har veckosiffran över nya arbetssökande i USA inkommit vid 277.000 personer. Väntat var 275.000 personer.

Oljepriset har fluktuerat under dagen och har stundvis noterats under en nivå om 33 dollar fatet. Den förnyade pressen på oljepriset tynger energisektorn som sammantaget var ned 2,4 procent. Bland de USA-noterade globala oljejättarna sågs Chevron ned 3,5 procent medan Exxon Mobil klarade sig något bättre på -1,6 procent.

Bland övriga bolag backade Yahoo 6,2 procent efter att Business Insider rapporterat om planerade personalminskningar om minst 10 procent. I samma sektor var Apple ned 4,2 procent, bland annat efter uppgifter om en inbromsning i leveranserna av modellerna Iphone 6S och 6S Plus.

Detaljhandelsbolaget Macys bekräftade uppsägningsplaner gillades däremot av marknaden. Aktien lyfte med 0,7 procent. I samma sektor steg Gap med 5,7 procent.

(SIX News)

Annons