Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 18 2017
Senaste Nytt

Rejäl återhämtning på Stockholmsbörsen

Publicerad av
Tommy Ekholm - 08 jan 2016

Efter det inledande raset på Stockholmsbörsen syntes en successiv återhämtning i kurserna under resten av torsdagen. Men stängningen blev ändå i klart i negativt territorium.

Börserna i Europa bringades på fall av att det automatiska börsstoppet i Kina slagit till för andra gången den här veckan efter kraftfulla nedgångar. Centralbanken lät även yuanen försvagas.

"Tolkningen är att valutamarknadsmanipulationen är ett tecken på att ekonomin går svagare än väntat", sade SEB:s chefsstrateg Johan Javeus till Dow Jones Newswires.

Botten nåddes vid tiotiden på förmiddagen. Då var OMXS30 ned med över 4 procent för dagen.

Vid stängning var SIX Generalindex var 2,3 procent lägre vid 458 medan OMXS30 var 2,2 procent lägre vid 1.357. Omsättningen uppgick till 25,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Under eftermiddagen meddelade sedan kinesiska myndigheter att det automatiska handelsstoppet tas bort från och med i morgon.

I Stockholm gick råvaror klart sämst. Minst dåligt, alla sektorindex backade rejält, gick konsumentvaror.

Orderingången av tunga lastbilar i USA minskade med 36 procent i december jämfört med i fjol, enligt statistik från ACT. Lagernivån är nu nära rekordnivå, vilket kommer att ta 3-6 månader för industrin att beta av, bedömer Volvos USA-chef. Volvo var ned måttliga 0,9 procent och var därmed att av de storbolag som klarade sig bäst på torsdagen.

Bilförsäljningen i USA i december var också betydligt sämre än väntat och Autoliv tappade 6,9 procent.

Den första telefonen, från den lilla kinesiska tillverkaren LeTV, med Qualcomms nya chip Snapdragon 820 och dess inbyggda ultraljudsbaserade fingeravtrycksläsare har lanserats. Fingerprint och Precise Biometrics var ned 8,1 respektive 2,6 procent.

NGEX Resources steg 9,1 procent. Uppgången kom efter att bolaget publicerat en ekonomisk bedömning av ett projekt med två gruvor i Sydamerika. Gruvorna har ett nuvärde på knappt 2,1 miljarder dollar, enligt bolagets beräkningar.

Mycronic har fått en första order på ett system av typen Prexision-MMS. Då ordern var den första på det nya systemet var priset lägre än brukligt, uppgav bolaget. Aktien steg 5,7 procent.

Defensiva Swedish Match steg 1,1 procent. Bolaget väntas enligt den danska tidningen Finans offentliggöra sina planer för STG på måndag. Budrykten omger också tobakskollegan Imperial Tobacco.

Bland de mest omsatta aktierna noterades Ericsson som backade 2,6 procent. Societe Generale sänkte rekommendationen för aktien till behåll från köp.

Jefferies sänkte BillerudKorsnäs till behåll från köp. Därutöver sänkte Handelsbanken Inwido till öka från köp. Billerud var ned 2,3 procent medan Inwido tappade 4,1 procent.

(SIX News)

Annons