Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, feb, 22 2017

Fed överväger nya belåningsgränser för finansmarknaden

Fed-chefen Janet Yellen.
Tommy Ekholm - 11 jan 2016

Att införa belåningsgränser vid olika former av värdepapperstransaktioner klättrar på att-göra-listan hos USA:s centralbank Federal Reserve, enligt en artikel i The Wall Street Journal.

Federal Reserve dammar därmed av en legal möjlighet som myndigheten i stort sett har ignorerat under fyra decennier. Agerandet skulle i betydande grad kunna expandera centralbankens inflytande över finansmarknaderna, skriver finanstidningen.

Till skillnad från tidigare belåningsgränser som Fed har haft, vilka framförallt har fokuserat på aktieköp, skulle de nya reglerna som håller på att tas fram gälla finansieringstransaktioner kring värdepapper, något som är en marknad på flera biljoner dollar.

Planerna kring belåningsgränser följer i spåren av en global överenskommelse som meddelades i november.