Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jul, 28 2017
Senaste Nytt

Wall Street stängde strax ovanför noll

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu
Publicerad av
Tommy Ekholm - 12 jan 2016

New York-börserna återhämtade sig från nedgång på runt en procent under de sista två handelstimmarna och stängde strax ovanför nollstrecket.

Olje- och metallpris i fritt fall satte press på de båda råvarusektorerna som tillsammans med hälsovård var de enda av de tio sektorerna som stängde ned. Bäst bland de övriga var de konsumentrelaterade sektorerna sällanköp och dagligvaror.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp 0,3 procent till 16.398. Det bredare indexet S&P 500 var upp 0,1 procent till 1.924 medan det tekniktunga Nasdaq Composite var ned 0,1 procent till 4.638.

Tioårsräntan var 4 punkter högre vid 2,17 procent medan trettioårsräntan var 5 punkter högre vid 2,97 procent.

Gruvbolagen hade det tungt efter att oron stammande från Kina spätts på av att kolbolaget Arch har begärt konkursskydd under kapitel 11 av konkurslagen. Bland förlorarna märktes Freeport McMoran, som utöver oron i sektorn tyngdes av att Fitch sent i fredags sänkt bolagets kreditbetyg, och kolkollegan Peabody Energy med nedgångar på 20 procent.

Apple steg 1,6 procent efter att bolagets streamingtjänst för musik har fått 10 miljoner abonnenter på sex månader. Därutöver har den japanska banken Mizuho höjt sin rekommendation till köp från neutral.

En förlorare i läkemedelssektorn var Valeant som tappade 6,2 procent. En av bolagets största aktieägare, Sequoia Fund, har stämts av sina investerare för att man haft en för stor position i Valeant som därtill har förlorat pengar.

Läkemedelsbolaget Shire köper Baxalta för 32 miljarder och bildar en jätte inom sällsynta sjukdomar, bland annat hemofili där även svenska Sobi är aktivt. Shire tappade 8,9 procent medan Baxalta backade 2,3 procent.

Medtronic justerade upp sin vinstprognos marginellt och aviserade ett återköpsprogram på 5 miljarder dollar till och med räkenskapsåret 2018. Aktien var ned 1,1 procent.

Bilmässan i Detroit inleddes på måndagen med stort fokus på bilbolagen som följd. Dagen till ära höjde Credit Suisse General Motors till outperform då man bedömer den cykliska oron som överdriven. GM var upp 2,4 procent.

Alcoa var ned 1,0 procent inför rapporten som publicerades efter stängning. Utfallet var något starkare än väntat på nedersta raden och i linje med förväntningarna på översta. Aktien var upp 1,6 procent i efterhandeln.

(SIX News)