Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Matt avslutning på Europabörserna

Foto: Gren
Foto: Gren
Publicerad av
Tommy Ekholm - 14 jan 2016

Europabörserna fortsatte upp för andra dagen i rad men uppgångarna urholkades en del under eftermiddagen när amerikansk lagerstatistik gav råoljepriserna en knuff nedåt. Index har också en bra bit kvar innan nedgångarna från den långa raden av negativa handelsdagar sedan årsskiftet är helt inhämtade.

"En beskedlig paus efter den värsta startveckan på året någonsin målar inte upp något fridfullt landskap. Får vi nu ett par dagar med oregelbunden handel så kan det vara en signal om att nedgångarna snart fortsätter", säger Frank Cappelleri vid Instinet till Dow Jones Newswires.

Historiken tecknar en muntrare bild. Under de senaste sju åren har index alltid klättrat i snitt 16 procent på tre månader som en reaktion på 7 procents veckonedgång.

Bland onsdagens statistiksiffror överraskade Kina positivt. Landets export och import sjönk i en klart långsammare takt än väntat i december. Exporten sjönk med 1,4 procent, väntat var 8,0 procent, medan importen minskade 7,6 procent, väntat var 11,0 procent.

Industriproduktionen i EMU-länderna var däremot en besvikelse. Produktionen sjönk med 0,7 procent i november jämfört med månaden innan. En nedgång på 0,1 procent var det väntade utfallet.

Tyskland hade ett budgetöverskott på 12,1 miljarder euro under 2015, vilket var dubbelt så högt överskott än väntat. Finansdepartementet uppgav att en starkare ekonomi, högre skatteintäkter och en robust arbetsmarknad bidrog till överskottet. Det framgår av Dow Jones Newswires.

Överskottet är välbehövligt för att finansiera ytterligare kostnader relaterade till landets flyktingmottagande, enligt finansminister Wolfgang Schäuble.

Rapportsäsongen har så smått börjat komma i gång. Det franska mat- och servicebolaget Sodexo visade försäljningstillväxt i sitt första kvartal och bekräftade återigen målen för helåret. Aktien klättrade 2,7 procent.

Råstålsproduktionen i Tyskland uppgick till 2,987 miljoner ton under december. Jämfört med samma månad året innan innebar det en nedgång med 8,3 procent. För helåret 2015 noterades en nedgång med 0,6 procent till cirka 42,7 miljoner ton. Prognosen för 2016 är en nedgång med knappt 3 procent till 41,5 miljoner ton. Bland de tyska stålbolagen tappade ThyssenKrupp 1,0 procent och Salzgitter 2,3 procent.

Brittiska varuhuskedjan Sainsbury minskade försäljningen med 0,4 procent under de 15 veckorna fram till och med den 9 januari. Aktien handlades ned 1,2 procent.

Holländska försäkringsgruppen Aegon meddelade utdelningshöjning och ett återköpsprogram om 400 miljoner euro. Aktien höjdes 9,6 procent.

UBS höjer riktkursen på det finska oljebolaget Neste från 28 till 29 euro. Rekommendationen är kvar på neutral. Aktien adderade 0,8 procent till 27,25 euro.

(SIX News)

Annons