Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, sep, 26 2017
Senaste Nytt

Wall Street backade tungt

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu
Publicerad av
Tommy Ekholm - 18 jan 2016

Börserna på Wall Street backade tungt på fredagen efter ny oljeprispress och går nu in i en långhelg då marknaden håller stängt på måndagen med anledning av Martin Luther King Day. Säljtrycket var brett men tyngde mest på IT- och energisektorn.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var vid stängning ned 2,4 procent till 15.988. Det bredare indexet S&P 500 var ned 2,2 procent till 1.880 medan det tekniktunga Nasdaq Composite var ned 2,7 procent till 4.488.

Tioårsräntan var 7 punkter lägre vid 2,03 procent medan trettioårsräntan var 9 punkter lägre vid 2,81 procent.

Oljepriset rasade på fredagen. Marknaden oroas bland annat av att Iran kan komma att tillföra stora mängder olja till den redan övermättade oljemarknaden när västs sanktioner mot landet lyfts. På temat olja inkom på eftermiddagen amerikansk statistik över aktiva oljeriggar som hade ökat med 47 stycken den senaste veckan.

Energisektorn var ned med 2,9 procent och bland de utmärkande bolagen sågs Marathon Oil som backade 10 procent och Murphy Oil som backade 6,8 procent. Chevron och Exxon var ned med 2,1 respektive 2,0 procent.

Färsk statistik visar att omsättningen i den amerikanska detaljhandeln var ned 0,1 procent i december jämfört med månaden innan. Analytiker hade räknat med oförändrad detaljhandelsförsäljning. I sektorn backade Abercrombie och L Brands 2,0 procent vardera medan Gap gick mot strömmen och steg 0,2 procent.

Citigroups delårsrapport slog analytikernas förväntningar både vad gäller vinst per aktie och intäkter, men backar ändå tillsammans med de andra bankerna i sektorn. Citigroup-aktien var ned med 6,4 procent medan Morgan Stanley var ned med 4,4 procent och Wells Fargo och Goldman Sachs var ned 3,6 procent vardera.

Wal-Mart har meddelat planer på att stänga 269 butiker globalt, varav 154 butiker är belägna i USA. 16.000 tjänster beräknas försvinna, varav 10.000 arbetstillfällen i USA. Orsaken bakom beslutet uppges vara avmattad försäljningstillväxt samt skifte till onlinehandel. Aktien sjönk 1,8 procent.

I IT-sektorn föll Intel 9,1 procent till 29,76 dollar. Bolaget rapporterade efter stängning i går, och nedgången kommer trots att resultatet överträffade analytikernas förväntningar.

Apples underleverantörer i Asien varnade i dag för lägre intäkter under det kommande halvåret, vilket antyder sämre efterfrågan på Iphones. Apple backade 2,5 procent.

Fed-ledamoten John Williams sade i ett anförande på fredagen att den amerikanska centralbankens beslut att gradvis höja styrräntan under de kommande åren inte påverkas av den senaste tidens turbulens på finansmarknaderna. Istället antydde han att räntan väntas uppnå "normala nivåer" om tre år.

(SIX News)

Annons