Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 18 2017
Senaste Nytt

Kraftigt upp på Stockholmsbörsen

Publicerad av
Tommy Ekholm - 20 jan 2016

Kurserna på Stockholmsbörsen steg kraftigt på tisdagen. Uppgången leddes av H&M, som hade sin bästa dag på över två år. Sentimentet fick stöd av en ökad riskvilja och cykliska bolag visade på starkast utveckling. Svagare kinesisk BNP-statistik än väntat bidrog till förhoppningar om finansiella stimulanser.

SIX Generalindex var vid stängning upp 1,8 procent till 444 och OMXS30-index ökade 2,0 procent till 1.332. Omsättningen var 18,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Fingerprint var återigen Stockholmsbörsens mest omsatta bolag och noterade en rejäl uppgång på 16 procent, efter att ha tappat över en fjärdedel av sitt värde i år. Bilder på en kommande smartphone från den kinesiska telekomleverantören Huawei, under namnet P9, har läckt ut, och enligt medierapporter bedöms Fingerprint Cards vara leverantör av fingerverifiering.

H&M låg också uppe i toppen med en uppgång på 4,9 procent med stöd av Nordea som höjt rekommendationen till köp från sälj. H&M:s uppgång gav 0,6 procentenheters stöd till OMXS30-indexet.

Starka kort fanns även bland cykliska bolag som Boliden, upp 1,1 procent och SKF som steg 1,5 procent. ABB avancerade 2,3 procent efter rapporter i Dagens industri om att huvudägare har klara förväntningar om att den utlysta översynen av Power Grids ska bli klar redan på sensommaren och mynna ut i ett beslut att sälja hela kraftverksamheten.

Uppgångarna var breda men det fanns förlorare som MTG, ned 2,0 procent efter Goldman Sachs nedgraderat rekommendationen till sälj från köp.

I nyhetsflödet noteras att Dustin förbättrade resultatet i det första kvartalet i bolagets brutna delår. Resultatet efter finansnetto steg till 93 miljoner från 38 miljoner. Bruttomarginalen ökade till 14,8 från 14,2 procent. Marknaden såg dock inte ut att nöja sig med det då aktien tappade 3,1 procent.

Hexatronics rörelseresultat steg till 17 miljoner från 12 miljoner under senaste rapportkvartalet, aktien ökade 3,7 procent.

Kinesisk statistik har varit i blickfånget på tisdagen. Landets BNP-tillväxt under fjärde kvartalet var något svagare än väntat och för helåret landade tillväxten på 6,9 procent. Den kinesiska regeringens mål var en ökning i tillväxten med 7 procent. För 2016 har regeringen ännu inte klubbat något officiellt tillväxtmål, men premiärminister Li Keqiang har indikerat en tillväxt på minst 6,5 procent per år under de kommande fem åren.

Enligt Danske Bank var statistiken "något svagare än väntat men inget som pekar på en hårdlandning. Datan överlag målar en bild av stabilisering. Emellertid finns det inga tecken på återhämtning i Q4", resonerade Danske Bank som förväntar sig en räntesänkning från centralbanken.

Handelsbanken tror dock inte att dagens siffror kommer att lugna globala investerare som oroar sig för att Kinas ekonomi ska bromsa på ett mer dramatiskt sätt.

Den svenska rapportsäsongen har ännu bara mjukstartat. Först i nästa vecka väntas rapporter från de lite tyngre bolagen. I morgon, onsdag, väntar rapporter från Kappahl och Castellum och på torsdag släpps Avanzas rapport.

(SIX News)

Annons