Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Europabörserna klättrade högre

Foto: Wilson Loo Kok Wee
Foto: Wilson Loo Kok Wee
Publicerad av
Tommy Ekholm - 20 jan 2016

De ledande Europabörserna klättrade högre på tisdagen efter spekulationer om nya stimulanser i Kina. Råvarusektorn återhämtade sig något med uppgångar i flera stora gruvbolag.

De ledande börserna i London, Frankfurt och Paris var upp med 1,7, 1,5 respektive 2,0 procent för dagen.

Från Kina släpptes i dag statistik över landets tillväxt, som kom in svagare än marknaden hade räknat med. Utfallet fick marknaden att spekulera om inte nya stimulanser är att vänta för att få fart på ekonomin.

Råvarupriserna har avancerat under dagen, vilket ger en skjuts åt gruv- och energisektorn. Dessa sektorer är också de som presterat svagast under den senaste tidens oroliga marknader. Bland gruvbolagen steg Anglo American 2,6 procent, Glencore var upp med 5,1 procent medan BHP Billiton gick fram 3,0 procent. Stålbolaget Arcelor Mittal var upp med 5,8 procent.

Oljepriset var marginellt upp men håller sig kvar runt prisnivån om 30 dollar fatet. Det franska oljebolaget Total flaggade i dag för att bolagets helårsresultat kommer att vara lägre för 2015, men att inga nedskärningar är planerade. Aktien var 1,4 procent högre. I samma sektor var Royal Dutch Shell upp 2,4 procent.

Sämre gick det för det danska bioteknikbolaget Novozymes som rapporterade ett sämre resultat än väntat och även reviderade ned sitt långsiktiga försäljningsmål. Aktien rasade 8,5 procent på Köpenhamnsbörsen.

Det tyska nätmodeföretaget Zalando steg 6,1 procent efter att ha rapporterat ökade intäkter om 30-31 procent i det fjärde kvartalet. Det justerade rörelseresultatet inkom i linje med bolagets egen prognos. Stockholmsnoterade Kinnevik äger 32,0 procent av Zalando.

(SIX News)

Annons