Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, apr, 20 2019
Senaste Nytt

Draghi ser oroande tecken

Mario Draghi. Foto: Flickr
Mario Draghi. Foto: Flickr
Publicerad av
Henrik Ståhl - 21 nov 2014

Inflationsläget i eurozonen har blivit mer utmanande, varnar ECB-chefen Mario Draghi i ett tal.

Han tillägger att det kan bli aktuellt med nya exceptionella åtgärder.

-Vi måste vara väldigt vaksamma så att den låga inflationen inte börjar sprida sig ut i ekonomin på sätt som ytterligare förvärrar det ekonomiska läget och inflationsutsikterna, säger han på en konferens i Frankfurt.

-I det korta perspektivet har indikatorer sjunkit till nivåer som jag bedömer vara alltför låga, tillägger han.

Uttalandena som vittnar om ett tilltagande problem med låg inflation för ECB-chefen fick en omedelbar marknadseffekt. Euron, redan nedtryckt av nya stödköpsprogram och ECB:s rekordlåga ränta, föll nästan en procent mot dollarn.

-Det är avgörande att få upp inflationen till målet och det utan dröjsmål. Penningpolitiken kan och kommer att göra sitt för att uppnå detta, säger Draghi.

I avslutningen av sitt tal klargör Draghi att ECB är redo att justera både storleken, takten och inriktningen på bankens stödköp för att uppnå inflationsmålet och få upp inflationsförväntningarna.

Än så länge har ECB, till skillnad från centralbankerna i London, Tokyo och Washington, avhållit sig från regelrätta kvantitativa lättnader, det vill säga att stödköpa statspapper för att trycka ut mer pengar i ekonomin.

(TT)

Annons

Annons