Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Breda uppgångar på Asiens börser

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu
Publicerad av
Tommy Ekholm - 25 jan 2016

Asienbörserna har fortsatt att stiga på bred front även efter helgen. Måndagens uppgångar var dock mindre kraftiga än de som sågs vid förra veckans avslutande handel - när börserna vände tvärt upp från en mycket svag start på börsåret.

Förra veckans kraftiga uppåtrekyl för oljan förefaller dock nu ha tagit en paus. Efter inledande uppgång i dag väntade priset tvärt nedåt - Brent-råoljans frontmånadstermin noterades kring nivå om 31,7 dollar fatet vilket var 1,4 procent lägre än i fredags.

"Marknaderna har rusat på hintar om ytterligare penningpolitiska lättnader från ECB samt på spekulationer om att Bank of Japan ska gå samma väg. Men inga större förändringar av fundamenta kan stödja rallyt så om och när det ebbar ut så bör man oroa sig för att marknaderna faller till nya lägre nivåer", konstaterar IG Markets i ett tidigt morgonbrev.

I samband med förra veckans Davos-sammankomst basunerade IMF-chefen Christine Lagarde ut att det inte kan ses av någon hårdlandning i Kinas ekonomi, rapporterar Reuters. Lagarde vill klassa inbromsningen i Kina som en "mjuk" landning. "Många i marknaden anser att Kinas efterfrågan minskar. Vi håller inte med", fastslog IMF-chefen.

Japans centralbanksordförande Haruhiko Kuroda gjorde ett Davos-utspel om att Kina bör använda sig av kapitalkontroller för att stabilisera sin valuta, yuanen, samtidigt som kineserna bör sin inhemska penningpolitik mjuk.

Såväl Lagarde som Kuroda uppmanar investerare att lita på Kinas officiella tillväxtdata.

I det japanska makroflödet noterades ett icke-säsongsjusterat handelöverskott på 140 miljarder yen i december, mer än det överskott på 110 miljarder som analytiker hade väntat sig enligt Dow Jones Newswires. I november noterades preliminärt ett underskott på 380 miljarder.

(SIX News)

Annons