Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 21 2017
Senaste Nytt

”Finanskriser är kostsamma för samhället”

Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Riksbanken
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Riksbanken
Publicerad av
Tommy Ekholm - 25 jan 2016

Finanskriser är kostsamma för samhället samt svåra att ta sig ur, och skuldsättningen har ökat i flera länder efter finanskrisen. Så inleder Riksbankens ordförande Stefan Ingves sitt anförande vid ett seminarium anordnat av tankesmedjan Global Utmaning.

Det är så svårt att undvika krisepisoder, trots att vi vet att de händer på ungefär liknande sätt varje gång - att organisera finanssektorn på ett sådant sätt så att den inte kraschar har visat sig vara svårt, säger Ingves. Systemstressen i EMU är tillbaka på samma nivåer som innan krisen, och händelserna från krisen påverkar fortfarande banksystemet, tillägger han.

En av riskerna som diskuteras mycket är hushållens skuldsättning. Som andel av den disponibla inkomsten har skuldsättningen stigit sedan mitten av 1990-talet. Man måste acceptera att det är mycket ovanligt, säger Ingves, som tror att skuldsättningen kommer att fortsätta öka.

"I dag handlar debatten om att få så mycket skuld som möjligt", säger riksbankschefen, som noterar att 405.000 hushåll har en skuldsättning på över 400 procent.

Många av dessa hushåll är väldigt känsliga till ränteförändringar, enligt Ingves.

Gällande banksystemet är de svenska bankerna väldigt beroende av marknadsfinansiering, vilket är en viktig faktor när man har en banksektor om 400 procent av landets BNP.

"Våra banker är alltså helt beroende av vad som pågår i omvärlden och mycket känsliga för externa chocker", säger Ingves. Man har en stor banksektor som är beroende av omvärlden på samma gång som kärnan i vår finanssektor är bostadssektorn. Det är det som gör systemet känsligt för omvärldens syn på oss och vad som händer, och givet att skuldsättningen har ökat så måste det tas itu med, konkluderar han.

  Då penningpolitiken via reporäntan och köp av statsobligationer försöker få upp inflationen måste någon annan ta itu med problemen på bostadsmarknaden, säger Ingves som inte anser att Finansinspektionens åtgärder är tillräckliga. Han tror inte att amorteringskravet kommer att ha en så stor effekt, då det bara gäller nya lån.

"Åtgärderna är ett bandage i ena hörnet och en förhoppning om att köpa tid", säger Stefan Ingves.

Ingves upprepar avslutningsvis Riksbankens bedömning om att regeringen bör förtydliga Finansinspektionens mandat och verktyg för att bedriva makrotillsyn, och att regeringen och berörda myndigheter bör vidta ytterligare åtgärder för att minska riskerna i hushållssektorn.

(SIX News)

Annons