Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Europabörserna föll tillbaka

Foto: Wilson Loo Kok Wee
Foto: Wilson Loo Kok Wee
Publicerad av
Tommy Ekholm - 26 jan 2016

De ledande Europabörserna föll tillbaka på måndagen efter att oljepriserna återigen vänt nedåt. Bästa sektorer var hälsovård och konsumentvaror, sämsta var banker, råvaror och fordon.

Korrelationen mellan aktiemarknaden, mätt som S&P 500, och oljepriset, mätt som Brent, är nu den starkaste på 26 år, enligt Wall Street Journal. På måndagen var Brent-oljan ned 4,8 procent när aktiemarknaderna stängde.

"Så länge oljepriserna är volatila och får rubriker kommer det att vara den viktigaste drivkraften för aktiemarknaden", sade Jonathan Golub, aktiestrateg på RBC, till WSJ.

De brittiska bankerna tyngdes av uppgifter från Sky News om att avsättningar på ytterligare 5 miljarder pund är att vänta för kunder som såldes på betalningsskyddsförsäkringar på falska premisser. Analytiker pekade ut Lloyds som först i kön när en ny runda böter ska delas ut. Lloyds tappade 5,3 procent, Royal Bank of Scotland 4,1 procent och Barclays 4,7 procent.

Jyske Bank steg initialt kraftigt och var som mest upp 9 procent efter en omvänd vinstvarning. Aktien föll dock tillbaka ju längre dagen led och stängde 2,6 procent högre.

Europas största byggvaruhandlare Kingfisher tappade 6,0 procent. Bolaget lade fram ett åtgärdsprogram som till en kostnad av 800 miljoner pund ska höja vinsten med 500 miljoner om fem år. Vidare ämnar bolaget att återföra 600 miljoner till aktieägarna under de kommande tre åren.

Det västtyska näringslivsförtroendet, i form av IFO-index, sjönk oväntat mycket i januari. Det och det oväntat svaga inköpschefsindexet från i fredags tillskrevs av analytiker en oro för den kinesiska ekonomin hos den exportberoende tillverkningssektorn.

(SIX News)

Annons