Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 18 2017
Senaste Nytt

Inflationsmål kan nås med valutaköp

SEB:s chefsstrateg Carl Hammer. Foto: SEB
SEB:s chefsstrateg Carl Hammer. Foto: SEB
Publicerad av
Tommy Ekholm - 27 jan 2016

Inflationsmålet på 2 procent skulle kunna nås redan i år om Riksbanken slog till med valutainterventioner. Men huvudscenariot är att det inte blir av, enligt SEB:s chefsstrateg Carl Hammer.

-Jag tror inte de kommer att göra det, säger Hammer i samband med presentationen av senaste upplagan av SEB:s valutarapport Currency Strategy.

Detta trots att han ser en kronförstärkning på omkring 30 öre till cirka 9 kronor per euro inom något halvår.

Skulle förstärkningen komma snabbt är dock sannolikheten hög att det triggar en intervention, tillägger han.

Initialt skulle det i så fall röra sig om ganska små belopp, även om det saknas övre gräns för hur mycket kronor Riksbanken kan trycka.

Ser man till valutareserven som andel av svensk BNP är utrymmet stort. Riksbankens valutareserv ligger på cirka 13 procent, mot 30-35 procent i länder som haft snarlika problem.

-Jämför man med Danmark och Tjeckien har Riksbanken ett utrymme på ungefär 1 000 miljarder kronor att köpa utländsk valuta för, säger Hammer.

Detta belopp skulle enligt Hammer antagligen räcka, med råge, för att försvaga kronan till strax under 10 kronor per euro. Och med den kursen visar SEB:s beräkningar att inflationsmålet på 2 procent går att uppnå.

Scenariot bygger på att Riksbanken sänker räntan i februari och att det inte blir en oväntat kraftig global recession eller inhemsk kris på bostadsmarknaden.

Valutainterventioner skulle i första hand slå mot nordiska grannländer, som Finland och Norge, som brottas med egna stora ekonomiska utmaningar och som har stora handelsutbyten med Sverige.

Riksbankens hot om intervention är trovärdigt, enligt Hammer. Men han tror att Riksbanken i slutändan väljer att avstå då det antas medföra kritik från utlandet samt då marknaden anser att kronan redan är undervärderad.

-Trots att det förmodas bli en räntesänkning i februari rankas ju kronan som den starkaste av G10-valutorna framöver tillsammans med Kanadas dollar.

(TT)

Annons