Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 18 2017
Senaste Nytt

Europabörserna stängde ner

Foto: Wilson Loo Kok Wee
Foto: Wilson Loo Kok Wee
Publicerad av
Tommy Ekholm - 02 feb 2016

De ledande Europabörserna stängde med nedgångar, tyngda av svag statistik från Kina och ny prispress på råoljan. Under ett tal på eftermiddagen flaggade ECB:s Mario Draghi för att centralbanken kan komma att införa ytterligare stimulanser i mars.

Parisbörsen backade 0,6 procent medan börserna i London och Frankfurt var ned 0,4 procent vardera.

Det kinesiska inköpschefsindex för tillverkningssektorn var svagare än marknaden hade väntat sig. Därutöver var statistik över tjänstesektorn ned i jämförelse med föregående månad. Statistiken gav upphov till förnyad oro för den kinesiska tillväxten. Börserna i Asien visade en blandad utveckling med nedgångar i Kina.

Oljepriset har pressats tillbaka i dag, delvis efter Kinastatistiken och delvis med anledning av uppgifter om att oljekartellen Opec ökade sin produktion under januari. Bland de europeiska oljebolagen noterades BP ned 2,4 procent, Total var ned med 2,3 procent och Royal Dutch Shell backade 1,4 procent.

Finska Nokia har nått en förlikning kring en patenttvist med Samsung och föll med 11 procent. Att förlikningen beräknas öka försäljningen i Nokias teknikdel lyckades inte övertyga marknaden. Nokiaraset tyngde också förvärvet Alcatel-Lucent som var ned närmare 12 procent.

Londonbaserade Home Retail, som förekommit i budspekulationer med Sainsbury, var upp med 12 procent.

Europeiska centralbankens ordförande Mario Draghi sade under ett tal i Europaparlamentet på måndagseftermiddagen att inflationen i Euroområdet var "påtagligt svagare" i december än vad centralbanksledamöterna räknade med under sitt senaste penningpolitiska möte. Nästa gång centralbanksmöte är i mars och då kan det bli aktuellt med ytterligare stimulanser, underströk han.

(SIX News)

Annons