Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, nov, 24 2017
Senaste Nytt

Kraftiga fall på Europabörserna

Foto: Gren
Foto: Gren
Publicerad av
Tommy Ekholm - 03 feb 2016

De ledande Europabörserna föll kraftigt på tisdagen. I täten för nedgången gick råvarubolagen som pressades av ett fallande oljepris. BP hade en tung dag när oljebolaget presenterade sin rapport som tyngdes av engångsposter.

"Förra veckans uppgång för aktierna efter Bank of Japans negativa räntebesked var förbryllande men i det stora hela gamla nyheter den här veckan. Det verkar som att centralbankens påverkan verkligen börjar förlora sin tjusning och dagarna med köp i nedgångarna i skenet av av förväntningar om stimulanser är inte längre den vinnande strategi som det en gång var", sade Brenda Kelly chefsanalytiker vid London Capital Group i en kommentar som Marketwatch tagit del av.

BP:s siffror för det fjärde kvartalet beskrivs av Brenda Kelly som ett "förskräckligt resultat" med den värsta förlusten på 20 år. Oljebolaget redovisade ett kraftigt försvagat resultat till följd av stora nedskrivningar samt ett fallande oljepris. Aktien föll 8,7 procent på Londonbörsen.

Den svaga rapporten sänkte hela energisektorn där bland annat Royal Dutch Shell tappade drygt 4 procent. Även BHP Billiton hade en tung dag och backade 6,7 procent efter att Standard & Poor's sänkt kreditbetyget för bolaget.

Bland bankerna gick Danske Bank och UBS åt skilda håll efter sina respektive rapporter.

UBS sattes ned 6,8 procent trots det bästa bokslutet sedan 2010. Den svaga kursutvecklingen förklarades av ett ovanligt stort utflöde från UBS kärnverksamhet inom fondförvaltning vilket överskuggade det starka resultatet.

"Det sista kvartalet 2015 var det mest utmanande vi har upplevt på flera år", sade UBS vd Sergio Ermotti till analytiker.

Danske Bank presenterade starka siffror för det fjärde kvartalet där resultatet före skatt var 41 procent bättre än analytikernas förväntningar. Vidare spås nettoresultatet för 2016 komma in i linje med 2015 års resultat. Aktien handlades upp 4,1 procent.

Brittiska Sainsbury avancerade 2,4 procent efter att bolaget träffat ett avtal om att förvärva Home Retail för 1,3 miljarder brittiska pund. Förvärvet förväntas öka Sainsburys e-handelsverksamhet samt expandera omsättningen inom elektronikprodukter. Home Retail som redan stigit 54 procent under 2016 efter spekulationer om en affär med Sainsbury steg för dagen med 0,1 procent.

Producentpriserna inom EMU, exklusive byggpriser, sjönk med 3,0 procent i årstakt i december. Utfallet var högre än analytikernas förväntningar som låg på en nedgång om 3,2 procent i årstakt.

(SIX News)

Annons