Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Uppgångar på Asienbörser

Foto: Iman Mosaad
Foto: Iman Mosaad
Publicerad av
Tommy Ekholm - 08 feb 2016

Det var ett fåtal asiatiska börser som var öppna för handel på måndagen, och facit blev högre indexnoteringar.

Det är en hel del marknader som håller stängt under hela den kommande veckan med anledning av det kinesiska nyårsfirandet.

På Tokyobörsen ökade Nikkei 225 med 1,1 procent till 17.004 medan det bredare Topix var upp 0,8 procent till 1.380.

"Penningpolitiken är inte längre vad investerarna fokuserar på i första hand, utan de är mer intresserade av enskilda bolagsrapporter. Det är det som driver index", kommenterade Takashi Hiratsuka, från Resona Banks kapitalförvaltning, till Dow Jones Newswires.

Börserna tycktes också få stöd av att den japanska yenen försvagades.

Oron kring hur amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att höja räntan framöver verkade dock ligga kvar, om än i bakgrunden. Efter fredagens svaga arbetsmarknadsstatistik inväntar nu investerarkåren vad Federal Reserves ordförande Janet Yellen kommer att säga under den kongressutfrågning som drar igång på onsdag.

Råvarurelaterade aktier i Tokyo hängde inte riktigt med i indexuppgångarna på måndagen. En av förlorarna var oljedistributören JX Holdings som föll 2,2 procent.

Sumitomo Metal Mining backade 8,6 procent. Bolagets rapport bjöd på sänkta vinstprognoser till följd av investeringsförluster och lägre pris på nickel och koppar.

(SIX News)

Annons