Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 18 2017
Senaste Nytt

”Ingen dramatik när Wolf fick gå”

Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank. Foto: IVA
Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank. Foto: IVA
Publicerad av
Tommy Ekholm - 09 feb 2016

Swedbanks ordförande Anders Sundström uppger att han inte känner någon dramatik i beslutet att vd:n Michael Wolf lämnar sin post med omedelbar verkan i dag.

"Man har väl olika mått på dramatik, jag tycker ej att det är dramatiskt att en vd slutar direkt när man väl beslutat sig för det", sade han under telefonkonferensen som följde beskedet.

På frågan om tajming för vd-bytet svarade Anders Sundström:

"Man kan alltid diskutera tajmingen. Vi har kommit med Q4-rapporten och valberedningen har lagt fram sitt förslag på fortsatt förtroende för styrelsen. Det är egentligen aldrig en bra tajming, men det är rätt när man väl har bestämt sig. Vi i styrelsen vill öka tempot i omvandlingen och vi vill ta in en ny vd för att göra detta", sade han och fortsatte:

"Wolf är inte rätt person för nästa steg", fortsatte Anders Sundström och framhöll att vd-bytet inte handlar om en ändring av strategi utan av tempo.

Anders Sundström uppger att han har stort förtroende för finanschefen Göran Bronner, som figurerat i omdiskuterade fastighetsaffärer vid sidan av sin tjänst.

"Jag har stort förtroende för Göran (Bronner). Jag har pratat med honom och han känner sig nöjd med att vara kvar", sade han under telefonkonferensen som följde beslutet om att vd:n Michael Wolf får lämna sin tjänst med omedelbar verkan.

Swedbanks styrelse står eniga bakom beslutet att skilja vd:n Michael Wolf från sin tjänst.

Anders Sundström känner att han har aktieägarnas stöd och att det är anledningen till att han kan "agera så kraftfullt". Det uppgav han under telefonkonferensen som följde beslutet att vd:n Michael Wolf skiljs från sin tjänst med omedelbar verkan.

På frågan om Anders Sundström känner att han kan sitta kvar som bankens styrelseordförande svarade han:

"Jag trivs med mitt arbete och vill gärna fortsätta."

"Min framtid bestämmer ägarna över och jag känner att jag har stöd från ägarna", sade Anders Sundström och påpekade att han så sent som i torsdags kände ägarnas stöd genom att valberedningen föreslog fortsatt förtroende för styrelsen.

(SIX News)

Annons