Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Yellen räknar med gradvisa räntehöjningar

Fed-chefen Janet Yellen.
Fed-chefen Janet Yellen.
Publicerad av
Tommy Ekholm - 10 feb 2016

Janet Yellen, ordförande för USA:s centralbank Federal Reserve, uppger i sitt anförande inför dagens utfrågning i kongressen att hon räknar med gradvisa räntehöjningar framöver.

Samtidigt flaggar hon för möjliga ekonomiska risker och uppger att de finansiella förhållandena i USA har blivit mindre stödjande för den ekonomiska tillväxten.

Det rapporterar Dow Jones Newswires.

Den utländska ekonomiska utvecklingen utgör risker för USA:s ekonomiska tillväxt, enligt Fed-ordföranden. Den finansiella utvecklingen skulle kunna tynga utsikterna för den ekonomiska aktiviteten ifall utvecklingen blir ihållande, säger hon vidare.

Samtidigt noterar Fed-chefen att den ekonomiska tillväxten även skulle kunna överstiga prognoserna av flera skäl.

Inflationen väntas förbli låg i närtid, och det finns fortfarande en viss mängd lediga resurser på arbetsmarknaden, enligt Yellen.

Hon förväntar sig en gradvis uppgång i inflationen till 2 procent i takt med att arbetsmarknaden fortsätter att stärkas. Nedåttrycket på inflationen torde avta så snart oljepriserna och importpriserna slutar att falla, resonerar Yellen.

Penningpolitiken befinner sig inte på en förutbestämd bana, utan kommer att bero på vad den inkommande datan säger om de ekonomiska utsikterna, framhåller Fed-ordföranden.

(SIX News)

Annons