Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Process för Brexit-överenskommelse ”väldigt bräcklig”

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu
Publicerad av
Tommy Ekholm - 11 feb 2016

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk säger att processen för att anta reformförslaget ämnat till att tillmötesgå Storbritanniens krav på omförhandlade medlemskapsvillkor i EU är "väldigt bräcklig". Det rapporterar Reuters.

Tusk hoppas att reformförslaget som presenterades föregående vecka kommer att godkännas av medlemsländerna vid EU-toppmötet nästa vecka, vilket skulle möjliggöra en brittisk folkomröstning i sommar.

"Låt mig dock var tydlig - detta är en väldigt bräcklig politisk process", säger ordföranden enligt Reuters.

Tusk kommer att resa till Frankrike, Tyskland och medlemsländer i Östeuropa inför toppmötet för att söka "ett brett politiskt stöd" för överenskommelsen, tillade han.

Reformutkastet rapporteras ha mottagits väl i ett första utlåtande av medlemsländernas ständiga representanter på fredagen förra veckan. Under gårdagen begärde emellertid Frankrike betydande ändringar i överenskommelsen.

Några av medlemsländerna i Östeuropa, däribland Polen och Ungern, rapporteras också ha invändningar mot den så kallade nödbromsen, som handlar om möjligheten att begränsa välfärdsrättigheter för arbetskraftsinvandrare från andra EU-länder i upp till fyra år.

David Cameron har lovat att Storbritannien ska hålla en folkomröstning om EU-medlemskapet före utgången av 2017 efter en omförhandling av medlemskapsvillkoren.

(SIX News)

Annons