Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 18 2017
Senaste Nytt

Asienbörserna backade

Foto: Wing
Foto: Wing
Publicerad av
Tommy Ekholm - 12 feb 2016

De asiatiska börserna backade överlag på fredagen. Japan stod ut med särskilt stora indextapp och Nikkei-indexet backade sammanlagt 11 procent under den gångna veckan. Finanssektorn stod i fortsatt fokus på fredagen.

"Det syns att marknaden börjat prisa in en kraftig nedgång i världsekonomin", kommenterade Tsuyoshi Shimizu, chefsstrateg på Mizuho Asset Management, till Reuters.

På Tokyobörsen var Nikkei 225 ned med 4,8 procent till 14.593 medan det bredare Topix föll 5,4 procent till 1.196. Nedgångarna följde efter att Tokyo hållit stängt under gårdagen, när de globala börserna återigen backade kraftigt.

Det har bland annat varit oron för de europeiska bankernas hälsa som stått på tapeten och dämpat riskviljan under veckan. Oron för den globala tillväxten och huruvida centralbankers expansiva åtgärder kommer att få någon effekt, verkar också ha bidragit.

Finanssektorn i både Asien och Australien hade det extra motigt i dagens session.

Den japanska yenen stärktes på fredagen och finansminister Taro Aso svarade med att han kommer vidta nödvändiga åtgärder på grund av de icke önskvärda svängningarna som råder på valutamarknaden. Det skrev Dow Jones Newswires.

En stärkt valuta kan vara skadligt för exportekonomier som Japan, då deras varor uppfattas som dyrare.

Dow Jones Newswires rapporterade också att analytiker nu börjat förutspå att ytterligare en räntesänkning från Bank of Japan är att vänta.

(SIX News)

Annons