Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, maj, 29 2017

Osäkerhet och nedsiderisker i USA:s ekonomi

Federal Reserve Building. Foto: Jbarta
Tommy Ekholm - 18 feb 2016

Ledamöterna i USA:s centralbank Federal Reserve har sett en ökad osäkerhet kring de ekonomiska utsikterna. Fed har även sett en mer uttalad nedsiderisk för ekonomin än i december.

Det rapporterar Dow Jones Newswires.

Förväntningarna på den medellånga bruttonationalprodukten sattes ned något. Men de flesta uppgav även att det ännu inte finns tillräckligt med bevis för att indikera om balansen i riskerna har förändrats. Andra uppgav att nedsideriskerna ökat eller att riskerna inte längre är balanserade.

Förändringen i oljepriserna uppges till största del ta ut en starkare dollar och lägre aktiepriser.

Federal Reserve justerade på kort sikt ned sina förväntningar något på inflationen, men ser däremot små förändringar på medellång sikt. Vid slutet av 2018 väntas inflationen nå Fed:s mål på 2 procent.

USA:s ekonomi kan enligt Federal Reserve hållas tillbaka av råvaror, finansmarknaderna samt lägre tillväxt i omvärlden.

Den senaste statistiken kring konsumtion och produktion har enligt Fed varit en besvikelse.

Ledamöterna är bekymrade över den potentiella pressen på USA:s ekonomi från en inbromsning i Kina och utvecklingsländerna. Bedömningen är att tillväxten i Kina är något långsammare, men fortsatt robust.

Nästan alla uppgavs vilja vänta ett par månader eller längre innan det görs några förändringar av styrräntan.