Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, sep, 26 2017
Senaste Nytt

EU-topp sågar grekiska reformer

Publicerad av
Tommy Ekholm - 18 feb 2016

Jeroen Dijsselbloem, ordförande bland eurozonens finansministrar, är kritisk mot Greklands förmåga att genomföra reformer. Det saknas avgörande beslut om pensionsreformer och andra skattefrågor, förklarar han inför EU-parlamentet.

Dijsselbloem efterlyser även att Grekland upprättar en utlovad privatiseringfond.

-Myndigheterna (i Grekland) borde nu lägga i en högre växel så att förhandlingarna kan slutföras så snart som möjligt, säger han.

Förhandlingarna syftar till att bana väg för nya nödlån till det kristyngda landet.

Dijsselbloem tillägger att han inser att reformerna är politiskt svåra att genomföra, men att de utgör viktiga åtgärder som utlovades av Greklands regering i samband med att det tredje stödprogrammet till landet på fem år godkändes i fjol.

Landet präglas sedan en tid även av omfattande vägblockader, där tusentals lastbilar till och från grannländer som Turkiet, Bulgarien och Makedonien stoppats av bönder i protest mot försämrade pensionsvillkor.

Premiärminister Alexis Tsipras, vänsterledaren som leder en koalitionsregering med högerpopulistiska Oberoende greker, har bara tre rösters övervikt i parlamentet. I färska opinionsmätningar har Tsipras parti, Syriza, tappat ledningen till konservativa Ny demokrati.

(TT-Ruters)

Annons