Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 18 2017
Senaste Nytt

Nedgång på Stockholmsbörsen höll i sig

Publicerad av
Tommy Ekholm - 22 feb 2016

Stockholmsbörsen inledde högre på fredagen men backade ned strax före lunch - en nedgång som höll i sig resten av handelsdagen. Oljepriset var åter i fokus och fortsatte ned efter att under gårdagen ha fått sig en törn av de växande amerikanska oljelagren. På bolagsfronten tillhör Swedish Match förlorarna efter en svag delårsrapport.

SIX Generalindex var vid stängning 0,5 procent lägre vid 455 medan OMXS30 var 0,5 procent lägre vid 1.356. Omsättningen uppgick till 19,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Råoljepriserna fortsatte att sjunka under fredagen, efter att ha tappat även under torsdagskvällen då USA:s veckostatistik visade stor uppbyggnad av oljelagren. Prispress kom också efter att förväntningarna på ett produktionsfrysningsavtal bland de stora producentländerna falnat.

Bland de mest omsatta aktierna sjönk Fingerprint Cards 3,9 procent. Atlas Copco gick mot strömmen och A-aktien steg 1,0 procent efter att Nordea höjt rekommendationen till köp från tidigare behåll.

Swedish Match rapporterade ett sämre än väntat resultat för det fjärde kvartalet. Intäkter och utdelning var ungefär som väntat och den viktiga snusmarginalen inkom på 41,4 procent i kvartalet vilket var precis som väntat. Det hjälpte inte och aktien tappade 4,4 procent.

Amerikanska justitiedepartementet har lämnat in ett civilmål mot tre mobiloperatörer - Teliasonera, Vimpelcom och Mobile Telesystems, gällande potentiellt korrupta betalningar om totalt 800 miljoner dollar gjorda till skalbolag med kopplingar till den uzbekiska regeringen under åren 2004-2012. Betalningarna ska ha gjorts för att "hjälpa bolagen" att komma in på den uzbekiska marknaden.

"Vi har sett det här men har inte hört något nytt vad gäller de amerikanska och holländska undersökningarna. Så fort vi gör det så kommer vi också berätta om det. Under tiden fortsätter vi stötta alla pågående undersökningar i USA och Holland på bästa sätt och förser dem med material och så", säger Henrik Westman, presschef på Teliasonera, till SIX på fredagen. Teliasoneras aktie var ned 1,7 procent.

Lundin Mining rapporterade under ett bättre än väntat operativt resultat för det fjärde kvartalet. Aktien stängde 0,4 procent högre.

Eltel ökade 1,5 procent efter delårsrapport.

Bland förlorarna noterades Mr Green som föll 8,9 procent efter ett bokslut där utdelningen drogs in.

(SIX News)

Annons