Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Lägre kurser på Europabörserna

Foto: Iman Mosaad
Foto: Iman Mosaad
Publicerad av
Tommy Ekholm - 22 feb 2016

De ledande Europabörserna backade tillbaka på fredagen, efter en vecka med mestadels uppgångar. Sentimentet tyngdes av nedgångar i bland annat bank- och energisektorn.

Frankfurtbörsen var ned 0,8 procent medan börserna i London och Paris var ned 0,4 procent vardera.

Oljepriset föll tillbaka på fredagen. Under torsdagen uppgav en ämbetsman i Saudiarabien att landet "inte förberett" någon sänkning av oljeproduktionen. Bland oljebolagen var BP backade 0,6 procent och Royal Dutch Shell stängde ned 1,9 procent. Enligt europeiska Stoxx 600-sektorindex var olje- och gassektorn ned 1,2 procent.

En annan sektorn som backade under dagen var banksektorn, ned 1,5 procent. Banco Santander var ned med hela 3,2 procent, Deutsche Bank backade 2,0 procent och Societe Generale var ned med 1,5 procent.

Det brittiska finansbolaget Standard Life meddelade att verksamheten för sparande och investeringar ökat de förvaltade tillgångarna med 4 procent och sett en kraftig ökning i nettoinflöde trots de volatila finansmarknaderna. Aktien var dock ned 0,5 procent i slutet av dagen.

Norska mediekoncernen Schibsted backade 6,1 procent. Ebitda-resultatet på 442 miljoner norska kronor nådde inte upp till förväntningarna vid 459 miljoner norska kronor.

På statistikfronten sjönk tyska producentpriser mer än väntat under januari. I månadstakt backade priserna med 0,7 procent medan analytikerna hade räknat med en nedgång på 0,3 procent.

Efter att Londonbörsen stängt bekräftade Home Retail att bolaget närmats av Steinhoff om ett möjligt kontantbud på 175 pence per Home Retail-aktie. Styrelsen utvärderar nu budet och kommer att återkomma i frågan framöver, uppger de i ett pressmeddelande. Aktien stängde ned 1,0 procent på fredagen till en kurs runt 154 pence per aktie.

(SIX News)

Annons