Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 18 2017
Senaste Nytt

Ingves ansåg att Riksbanken borde agera proaktivt

Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Riksbanken
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Riksbanken
Publicerad av
Tommy Ekholm - 22 feb 2016

En viktig faktor för Riksbankens beslut vid föregående penningpolitiska möte var att penningpolitiken i omvärlden bedömdes bli något mer expansiv än i föregående rapport.

Det sade Riksbankens ordförande Stefan Ingves vid det föregående penningpolitiska mötet den 10 februari, då reporäntan sänktes till -0,50 procent. Två ledamöter reserverade sig mot beslutet.

Riksbanken uppgav redan i beskedet att det finns argument både för att hålla fast vid den penningpolitik som det beslutades om i december och för att göra penningpolitiken mer expansiv.

När det gäller penningpolitiken i omvärlden är det fortfarande viktigt att vi inte i efterhand tvingas reagera på att den blir mer expansiv, ansåg Ingves. Vi måste nu göra riskbedömning av två olika alternativ, agera nu eller vänta på mer information, sade han.

Ingves var av uppfattningen att direktionen bör vara proaktiv, på samma sätt som när den under det senaste året har beaktat ECB:s köp av statsobligationer i penningpolitiken. Det är betydligt svårare att i efterhand hantera ökade penningpolitiska stimulanser i omvärlden, resonerade ordföranden.

(SIX News)

Annons