Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Svängig handel på Wall Street

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu
Publicerad av
Tommy Ekholm - 25 feb 2016

New York-börserna svängde rejält efter ett inledande fall på onsdagen och stängde nära dagshögsta, en bit över nollstrecket. En stark återhämtning i oljepriset, efter att oljelagerstatistik presenterats en timme efter öppning, eldade på kurserna.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp 0,3 procent till 16.485. Det bredare indexet S&P 500 var upp 0,4 procent till 1.930 medan det tekniktunga Nasdaq Composite var upp 0,9 procent till 4.543.

Tioårsräntan var oförändrad vid 1,75 procent medan trettioårsräntan var 1 punkt högre vid 2,61 procent.

Oljepriserna vände upp från tidigare nedgångar under onsdagen efter att den amerikanska oljelagerstatistiken presenterats klockan 16.30 svenskt tid. Detta trots att USA:s lager av råolja, exklusive strategiska lager, steg mer än marknadens förväntningar under förra veckan, enligt den officiella statistiken. Uppgången på 3,5 miljoner fat var dock klart mindre än vad lagerstatistiken från branschorganisationen API, American Petroleum Institute, indikerade tidigare under dagen.

Tidigare under onsdagen pressades oljepriset av kommentarer från bland annat Saudiarabien, som avvisade utsikterna för någon produktionssänkning och uttryckte istället en förhoppning att andra länder kan komma överens om en produktionsfrysning.

I oljesektorn steg Exxon 0,3 procent och Chevron 0,4 procent. Bland övriga Dow-komponenter drog Apple upp index med en uppgång på 1,5 procent.

Vidare i bolagsflödet rapporterade varuhuskedjan Target och hemmafixarkedjan Lowe's före öppning. Target vände förlust till vinst i det fjärde kvartalet 2015 och belönades med en uppgång 4,0 procent. Lowe's visade ett ökat justerat resultat för perioden och steg 1,1 procent.

Markits inköpschefsindex för tjänstesektorn i USA uppgick till preliminära 49,8 i februari, jämfört med den definitiva nivån på 53,2 månaden innan. Marknadens prognos var att indexet skulle stiga till 53,5. Utfallet är det svagaste på 28 månader.

"Datan visar en betydande risk för att USA-ekonomin krymper under årets första kvartal. Det preliminära inköpschefsindexet för februari visar att affärsaktiviteten stagnerade och att tillväxten bromsade för tredje månaden i rad. Sjunkande förtroende i företagssektorn och en utökad nedgång i orderböckerna antyder att läget kommer att förvärras", kommenterar Chris Williamson som är chefsekonom på Markit.

Marknaden bearbetade också uttalanden från centralbanken Federal Reserves medlemmar, där man letar efter signaler om hur centralbankens agerande med räntan kommer att se ut framöver.

(SIX News)

Annons