Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jul, 28 2017
Senaste Nytt

Successiv uppgång på Wall Street

Foto: Ryan Lawler
Foto: Ryan Lawler
Publicerad av
Tommy Ekholm - 26 feb 2016

Efter en något tvekande start - där kurserna inledde positivt för att sedan ta riktning söderut - marscherade New York-börserna stadigt högre hela vägen till torsdagens stängning.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp 1,3 procent till 16.697. Det bredare indexet S&P 500 var upp 1,1 procent till 1.952 medan det tekniktunga Nasdaq Composite var upp 0,9 procent till 4.582.

De så viktiga oljepriserna vände upp på kvällen. Efter att ha handlats lägre hela torsdagen tog de sig upp på klart plus efter uppgifter om att bland annat Saudiarabien ska ha ett möte i mars med Ryssland om produktionsfrysningar.

Den amerikanska energisektorn orkade sig till slut upp på plus men blev ändå en av dagens svagare sektorer. Banker och finansbolag visade i stället rejäla kurslyft - en fortsättning på dagens utveckling i Europa där banker var ett draglok för börserna.

I eftermiddagens amerikanska makroflöde steg orderingången för varaktiga varor med 4,9 procent i januari jämfört med december. Det var klart starkare än det utfall om +2,5 procent som väntades. Månadstakten mellan november och december reviderades upp, från preliminära -5,1 procent till -4,6 procent.

Huspriserna i USA var upp med 0,4 procent i december jämfört med november enligt FHFA, Federal Housing Finance Agency, marginellt mer än väntade +0,5 procent.

Veckodatan över nya arbetssökande inkom på 272.000 personer under förra veckan, nära förväntningarna vid 270.000.

I det amerikanska bolagsflödet rapporterade öljätten AB InBev, som bland annat säljer Budweiser, ett lägre än väntat kvartalsresultat enligt Bloombergs konsensus. Bolagets New York-noterade depåbevis tappade 1,9 procent.

(SIX News)