Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 21 2017

Swedbank räknar med komplicerad avtalsrörelse

Foto: Arild Vågen
Tommy Ekholm - 26 feb 2016

Swedbank bedömer att årets avtalsrörelse kommer att bli komplicerad. Samtliga större LO-förbund har nu lagt fram sina krav.

"Hemmamarknadsfacken har högt självförtroende och känner medvind i ryggen tack vare en starkare ekonomi och arbetsmarknad. Det gäller inte minst Byggnads, som i linje med 6F:s yrkanden kräver 3,2 procent i löneökningar och låglönesatsningar på 800 kronor. Kontrasten är stor till Sveriges Byggindustrier som vill se frysta grundlöner under lång tid och att industrimärket gäller", skriver Swedbank i en analys.

Flera av 6F:s fackförbund, liksom Handels, har flaggat för konfliktberedskap och de beskriver avtalsrörelsen som en av de mest konfliktfyllda, noterar Swedbank.

"Därtill lär Kommunal, efter vinterns skandaler, spänna musklerna i förhandlingarna, med eldunderstöd av Arbetsmarknadsekonomiska rådets ordförande Lars Calmfors som försvarat höga lönepåslag inom vård och skola", förutspår banken.