Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Blandad utveckling på Europabörserna

Foto: Christie Digital
Foto: Christie Digital
Publicerad av
Tommy Ekholm - 01 mar 2016

De ledande Europabörserna hade en blandad utveckling på måndagen. Sentimentet pressades både av oro för Kinas ekonomi samt besvikelse över avsaknaden av konkreta förslag till åtgärder vid G20-mötet. Kurserna återhämtade sig en del under eftermiddagen i takt med att oljepriset avancerade.

"Det kom inga detaljer vid G20-mötet om vilka extra finanspolitiska åtgärder som skulle kunna lanseras som komplement till den lätta penningpolitiken. Politikerna anser att marknadens tillväxtoro är överdriven", sade Michael Hewson, chefsanalytiker vid CMC Markets, till CNBC.

Francois Villeroy de Galhau, chef för Frankrikes centralbank och ledamot i Europeiska centralbanken, sade på söndagen att ECB bör agera om det finns tecken på att de låga oljepriserna ger långvariga effekter på pristrycket. Det rapporterar Market News International.

ECB har tidigare meddelat att man ska göra en översyn och möjligen omvärdera penningpolitiken i samband med de nya prognoserna vid nästa möte den 10 mars.

Bland bolagsnyheterna meddelades att varuhuskedjan Morrison tecknat ett avtal med Amazon om matleveranser på den brittiska marknaden. Morrison-aktien var upp 5,9 procent.

Inom samma sektor sjönk Tesco med 2,0 procent efter uppgifter som kom sent i fredags att bolaget överväger att minska personalen med 39.000 anställda under de kommande tre åren.

Den amerikanska miljömyndigheten EPA har bett Mercedes-Benz-ägaren Daimler att släppa mer information om de dieseldrivna bilar som bolaget säljer i USA. Uppmaningen kommer i kölvattnet av europeiska utsläppstester som visade på förhöjda halter av giftiga avgasutsläpp, vilket lett fram till ett civil klagomål mot Mercedes i USA. Daimler-aktien inledde ned men återhämtade sig och stängde upp 0,7 procent.

Bland finansbolagen pressades HSBC ned 1,7 procent och det problemtyngda Banca Monte dei Paschi di Siena sänktes 4,4 procent.

Barclays justerades upp 1,7 procenet. Investerarna väntar på en uppdatering i veckan gällande utvärderingen av framtiden för bolagets andel i Barclays Africa Group. Barclays har försökt sälja tillgångar i Europa och stänga kontor i nio länder i Asien, Latinamerika och Europa.

(SIX News)

Annons