Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Wall Street backade efter trevande start

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu
Publicerad av
Tommy Ekholm - 01 mar 2016

USA-börserna backade på måndagen efter en trevande start på dagen. Investerarna sökte sig till defensiva sektorer medan oljebolagen ratades trots ett klart stigande oljepris. Under dagen noterades svaga omvärldsbörser.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var vid stängning ned med 0,7 procent till 16.517. Det bredare indexet S&P 500 backade med 0,8 procent till 1.932 och tekniktunga Nasdaq Composite sjönk med 0,7 procent till 4.558.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned med 3 punkter till 1,74 procent samtidigt som trettioårsräntan sjönk 2 punkter till 2,62 procent.

Kinas centralbank sänkte under måndagen reservkraven för bankerna i syfte att säkerställa tillräckligt med likviditet i det finansiella systemet. Sänkningen ska bidra till att skapa en lämplig monetär och finansiell miljö för att stödja reformer av ekonomins utbudssida, heter det.

Bland dagens statistikskörd minskade husköpen oväntat med 2,5 procent i januari jämfört med i december. Analytikerna hade räknat med en ökning på 0,5 procent.

Investerarna verkar vara "i ingenmansland där tillväxten inte är tillräckligt bra för att driva marknaderna till sina tidigare toppnivåer, men inte tillräckligt dåliga för att ta dem till sina lägstanivåer", sade Mike Antonelli, equity sales trader vid R.W. Baird & Co till Marketwatch.

Trots ett stigande oljepris lyckades inte oljebolagen glädja investerarna. Chevron tappade 1,1 procent och Exxon Mobil retirerade 2,0 procent.

Caterpillar hade en bra dag med en uppgång på 1,2 procent. Bland defensiva bolag noterades också en bättre utveckling än för marknaderna som helhet. McDonalds var upp 0,1 procent.

Försäkrings- och investmentbolaget Berkshire Hathaway redovisade ett justerat nettoresultat per A-aktie om 2.843 dollar vilket var högre än analytikernas förväntningar som låg vid 2.814 dollar, enligt Thomson Reuters.

I sitt årliga brev till Berkshires aktieägare nämner vd Warren Buffet den investering han gjort i järnvägsbolaget BSNF om cirka 5,8 miljarder dollar. Han menar att det var väl investerade pengar och att bolaget presterat väl jämfört med ett "oroligt 2014".

Citigroup tecknade ett avtal med American Express kring portföljen av amerikanska kreditkortssamarbeten med varuhuskedjan Costco Wholesale. Citigroup backade 1,7 procent, American Express sågs upp 0,4 procent och Costco Wholesale var upp 0,2 procent.

Läkemedelsföretaget Valeant meddelade på söndagen att J. Michael Pearson kommer återvända till sin tjänst som vd, efter att ha varit sjukskriven sedan december 2015. Med anledning av tidpunkten för Pearsons återvändande kommer bolaget inte att anordna den telefonkonferens som skulle ägt rum på måndagen, där bolaget bland annat skulle diskutera preliminära resultat för fjärde kvartalet 2015 och uppdatera prognoser för 2016.

Vidare meddelar Valeant att man separerar på rollen som vd och styrelseordförande och att ny ordförande för styrelsen blir Robert A. Ingram. Aktien rasade ned 19 procent.

Efter marknadens stängning väntas Hertz och Workday presentera sina delårsrapporter. I morgon infaller den så kallade supertisdagen i det amerikanska valet, som fått sitt namn av att så många stater röstar samtidigt.

(SIX News)

Annons