Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Europabörserna klättrade uppåt

Foto: Wilson Loo Kok Wee
Foto: Wilson Loo Kok Wee
Publicerad av
Tommy Ekholm - 02 mar 2016

De ledande Europabörserna klättrade uppåt på tisdagen med Frankfurtbörsen i täten för uppgångarna. Stöd kom från ett duvaktigt uttalande av ECB:s ordförande Mario Draghi mot slutet av handelsdagen. Även uppgifter om att en sammanslagning mellan London Stock Exchange Group och Intercontinental Exchange kan vara på tapeten gav stöd till sentimentet.

ECB:s ordförande Mario Draghi uppgav på tisdagen att inflationsdynamiken i EMU fortsätter att vara svagare än väntat. Den penningpolitiska översynen vid mötet i mars måste därför ses mot bakgrunden av ökade risker på nedsidan för de tidigare utsikterna. Det finns vidare inga begränsningar för hur långt ECB är villiga att använda verktygen inom mandatet i syfte att nå målet om en inflation under, men nära, två procent på medellång sikt, fortsätter centralbanksordföranden.

London Stock Exchange avancerade 7,2 procent. Förra veckan uppgavs börsen var i långt gångna samtal om en sammanslagning med Deutsche Börse. Samtidigt rapporterar The Wall Street Journal att Chicago Mercantile Exchange överväger ett bud på London Stock Exchange. Som om inte det vore nog ska Intercontinental Exchange överväga ett bud på London Stock Exchange.

Barclays föll med 8,1 procent efter att ha presenterat en förlust på 394 miljoner pund. Som lök på laxen kom även besked om sänkt utdelning för 2016 och 2017.

Ett annat bolag som hade det motigt var Ashtead Group. Aktien var ned 8,8 procent efter oro för utrustningshyresbolagets planer att sänka sin capex för nästa år. En negativ bild målades också upp för den amerikanska ekonomin där bolaget genererar merparten av sina intäkter.

Tyska stål- och metallgrossisten Klöckner visade i sin rapport upp ett starkt kassaflöde och för 2016 förväntar sig bolaget bättre resultat med stöd av en starkare marknad och kostnadsbesparingar. Aktien förbättrades med 7,1 procent.

Landskollegan Zalando höjdes 4,1 procent. E-handelsbolaget redovisade ett justerat rörelseresultat i linje med konsensus för det fjärde kvartalet.

Inom gruvsektorn tyngdes Glencore med 2,1 procent. Bolaget redovisade en förlust på 4,96 miljarder dollar under förra året då råvarupriserna rasade. Glencore avser sälja tillgångar för 4 till 5 miljarder dollar under året för att stödja finanserna. Vd Ivan Glasenberg sade på den efterföljande rapportkonferensen att branschens minskade investeringar kommer att förhindra överutbud på marknaden.

Fresnillos nettoresultat för helåret sjönk till 71 miljoner dollar. Samtidigt sänks budgeten för 2016 för att handskas med låga priser. Aktien ställdes ned 6,2 procent.

På makrosidan inkom inköpschefsindex för tillverkningssektorn från flera håll. En indexsiffra över 50 indikerar en ökad ekonomisk aktivitet jämfört med månaden innan. Ett tal under 50 antyder avmattning.

Kinas officiella inköpschefsindex kom in under 50-strecket för sjunde månaden i rad i februari.

I Europa höll sig indexen ovanför 50-strecket och utfallen var i stort sett i linje med vad analytikerna väntat sig. Den tyska arbetslösheten i februari var också i linje med förväntningarna.

(SIX News)

Annons