Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 18 2017
Senaste Nytt

Optimistiskt veckoslut på Stockholmsbörsen

Publicerad av
Tommy Ekholm - 07 mar 2016

Stockholmsbörsen avslutade veckan med högre kurser i spåren av en stark amerikansk sysselsättningsrapport. Råvaror var bästa bransch medan Finans presterade sämst.

SIX Generalindex var vid stängningen upp 1,0 procent till 469 och OMXS30-index ökade 1,0 procent till 1.404. Omsättningen uppgick till 14,0 miljarder kronor.

Utfallet av den amerikanska sysselsättningsstatistiken i februari visade på en ökning med 242.000 arbeten. Analytikernas förväntningar låg samtidigt på en ökning med 190.000. Dessutom gjordes en upprevidering för de två föregående månaderna med totalt 29.000 arbeten.

Högre metallpriser gjorde gruvorna till vinnarbransch. Boliden steg 4,2 procent och Lundin Mining ökade 10 procent. Lundin Mining förvärvar en del i ett serbiskt gruvprojekt från Freeport-McMoran för maximalt 263 miljoner dollar. Köpeskillingen är fördelad på delbetalningar som är villkorade av att projektet tar sig förbi specifika faser.

Volvo gick fram 2,1 procent. Marknadsregistreringarna av tunga lastbilar (importerade och lokalt tillverkade) i Brasilien steg 10,8 procent till 1.176 fordon under februari jämfört samma period i fjol.

Cormark inledde bevakning på Lundin Gold med rekommendationen köp. Aktien steg 5,5 procent.

Det amerikanska stålbolaget AK Steel höjer spotpriser på karbonstål "carbon flat-rolled steel" med minst 30 dollar per ton. SSAB tog sig upp 7,1 procent.

Sandvik ökade 0,6 procent trots att Goldman Sachs sänkte sin rekommendation till sälj från tidigare neutral.

Vidare har Nomura inom samma sektor sänkt rekommendationen för ABB till minska från tidigare neutral vilket fick aktien att backa 0,6 procent.

Övriga verkstadsföretag drog fördel av den goda amerikanska jobbstatistiken. SKF stärktes 1,8 procent, Atlas Copco 2,7 procent och Trelleborg 2,5 procent.

Kontanthanteringsföretaget Loomis återhämtade 2,4 procent efter torsdagens insiderförsäljningsledda ras.

Hotelloperatören Rezidor trycktes tillbaka med 1,9 procent efter gårdagens kraftiga uppgång. Accor dementerade torsdagens medieuppgifter om att de skulle föra budsamtal om att förvärva Rezidors huvudägare Carlson.

Rottneros avancerade 1,7 procent efter att bolaget meddelat en investering om 98 miljoner kronor i en miljövänlig biobränslepanna som beräknas stå färdig för att tas i drift runt halvårsskiftet 2017.

Karolinska Developments portföljbolag Akinion stoppar vidare utveckling av läkemedelskandidaten AKN-028 av säkerhetsskäl. Som en följd av det kommer verkligt värde på bolagets portfölj att minska med 78 miljoner kronor. Karolinska-aktien straffades med en nedgång på 4,3 procent.

Leo Vegas har beslutat att notera bolaget på Stockholmsbörsens tillväxtlista First North den 17 mars. Mobilspelbolaget får ett beräknat marknadsvärde i intervallet 2,8 till 3,2 miljarder kronor. Prisintervallet för aktien, som fastställs på noteringsdagen ligger mellan 28 till 32 kronor.

(SIX News)

Annons