Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 18 2017
Senaste Nytt

Europabörserna vände upp

Foto: Gren
Foto: Gren
Publicerad av
Tommy Ekholm - 07 mar 2016

Efter en avvaktande fredagsförmiddag tog sig Europabörserna upp en bra bit under eftermiddagen på stark amerikansk sysselsättningsstatistik.

Antalet arbeten utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 242.000 personer i februari. Marknadens prognos var en ökning i sysselsättningen med 190.000.

"Jobbrapporten visar att USA-ekonomin växer utan att pressa upp lönenivåerna för mycket. Siffrorna föranleder en del placerare att återvända till aktiemarknaden", säger William E.Spriggs, chefsekonom vid AFL-CIO, till CNBC.

Högre metallpriser gjorde gruvor till vinnarsektor. Bland gruv- och smältverksbolagen avancerade Antofagasta 7,7 procent, Rio Tinto 5,9 procent och BHP Billiton 9,1 procent.

Det amerikanska stålbolaget AK Steel höjer spotpriserna på karbonstål "carbon flat-rolled steel" med minst 30 dollar per ton. Höjningen träder i kraft omedelbart på nya order. Bland europeiska stålbolag stärktes ArcelorMittal 7,3 procent och ThyssenKrupp 3,1 procent.

Den franska hotellgruppen Accor Hotels tillbakavisar gårdagens rapporterar om att man för samtal om att förvärva Carlson Rezidor.

"Koncernen dementerar att vi för närvarande för diskussioner om att köpa Carlson Rezidor", sade en talesperson till Reuters.

Accor steg 0,8 procent på Parisbörsen.

Credit Suisse höjer riktkursen på det tyska nätmodeföretaget Zalando till 39 euro från tidigare 36 euro. Rekommendationen är fortsatt outperform. Aktien minskade 0,3 procent till 29,45 euro.

Det norska flygbolaget Norwegians passagerartrafik (RPK) ökade med 20 procent i februari jämfört i fjol. Aktien lyfte 3,8 procent.

Oljeborrningsföretaget Seadrill rusade 39 procent i Oslo på spekulation om att huvudägaren har tillräckligt med kapital för att delta i en rekonstruktion. Vidare har antalet utlånade aktier i bolaget minskat kraftigt, vilket sannolikt spädde på uppgången.

Italiens BNP steg med 1,0 procent i årstakt under fjolårets fjärde kvartal, enligt reviderade siffror. Jämfört med närmast föregående kvartal var BNP upp 0,1 procent. Utfallet var i linje med marknaden förväntningar och ven med de preliminära siffrorna.

(SIX News)

Annons