Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Fortsatt stigande kurser på Wall Street

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu
Publicerad av
Tommy Ekholm - 07 mar 2016

USA-börserna fick inget stort uppsving av den starka jobbsiffran. Glädjen över bättre ekonomisk utveckling smolkades av farhågor för stigande styrränta.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var vid stängningen upp med 0,4 procent till 17.007. Det bredare indexet S&P 500 ökade med 0,3 procent till 2.000 medan tekniktunga Nasdaq Composite stärktes 0,2 procent till 4.717.

Kurserna steg för fjärde dagen i rad. En sådan uppgångsräcka har inte skådats tidigare under 2016. Det var också tredje veckan i rad med uppgångar.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 5 punkter till 1,88 procent samtidigt som trettioårsräntan ökade 4 punkter till 2,70 procent.

Utfallet av sysselsättningsstatistiken i februari visade på en ökning med 242.000 arbeten. Analytikernas förväntningar låg samtidigt på en ökning med 190.000. Dessutom gjordes en upprevidering för de två föregående månaderna med totalt 29.000 arbeten.

"Det har varit mycket oro för styrkan i USA-expansionen, men de senaste veckorna har vi sett bättre ekonomiska siffror. Jobbrapporten bekräftar att statistiken börjar bli lite starkare. Jag tror att rädslan för att USA-ekonomin ska falla ned i recession minskar", säger David Lefkowitz, aktiestrateg vid UBS Wealth Management, till Dow Jones Newswires.

WTI-oljan klättrade 4,8 procent till 36,22 dollar per fat, bland annat med stöd av färsk oljeriggsstatistik. Bland oljebolagen förbättrades Marathon Oil 10,3 procent och Anadarko Petroleum 5,3 procent.

Antalet aktiva olje- och gasriggar i Nordamerika minskade med 59 stycken till 618 stycken den senaste veckan, enligt statistik från Baker Hughes.

Vapentillverkaren Smith & Wesson kom med en rapport som överträffade marknadsförväntningarna. Försäljningen gynnades av oro för reglering av vapenförsäljning. Aktien sköt upp 6,5 procent.

AK Steel höjer spotpriserna på karbonstål "carbon flat-rolled steel" med minst 30 dollar per ton. Höjningen träder i kraft omedelbart på nya order. Aktien tog sig upp 3,6 procent.

Hewlett Packard klättrade 13,5 procent efter att bolaget sent på torsdagen kom med ett resultat som överträffade förväntningarna.

Facebook kom i rampljuset på uppgiften att bolaget sett över sin skattestruktur och inte längre kommer att driva försäljning genom större brittiska annonsörer genom sitt internationella huvudkontor i Irland. Det innebär att Facebook kan komma att få en större skatt. Aktien minskade 1,1 procent.

Carmike Cinemas höjdes 16,5 procent. Under torsdagen meddelade AMC Entertainment Holdings planer på att köpa Carmike för 1,1 miljarder dollar och därigenom bli den största amerikanska rörliga biografoperatören.

IT-bolaget Ambarella kom med en sänkt försäljningsprognos, vilket fick bolagets aktie att sjunka 8,9 procent.

(SIX News)

Annons