Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Draghi: Räntor väntas vara låga under lång period

ECB:s centralbankschef Mario Draghi.
ECB:s centralbankschef Mario Draghi.
Publicerad av
Tommy Ekholm - 10 mar 2016

ECB räknar med att styrräntorna kommer att vara låga under en längre period och att styrräntan förväntas vara fortsatt låg efter det att tillgångsköpen avslutats. Det säger Mario Draghi, ordförande för ECB, under en presskonferens.

Centralbanken förväntar sig inte att räntorna behöver sänkas mer men nya fakta kan dock ändra situationen. ECB avstod som bekant i dag från att införa differentierad styrränta och ett skäl till det var att centralbanken ville signalera att styrräntorna inte kan bli hur låga som helst.

Vidare kommer man inte att ha några krav på obligatoriska tidiga återbetalningar av de riktade lånen, TLTRO II.

ECB kommer att erbjuda ett TLTRO II-erbjudande per kvartal från juni månad, säger Draghi. Vid beskedet klockan 13.45 meddelades att det första av de fyra erbjudandena skulle äga rum i juni.

Andra politiska områden, förutom penningpolitiken, måste bidra på ett beslutsamt sätt, upprepar Draghi och hänvisar till behovet av effektiva strukturåtgärder och produktivitetshöjande åtgärder.

Vidare uppger centralbankschefen att penningmängden uppvisar solid tillväxt och att lånedynamiken fortsätter att återhämta sig gradvis.

Europeiska centralbanken räknar med att affärsbankerna kommer att ha ett mycket stort intresse för att delta i de nya erbjudandena om fyraåriga, riktade lån från centralbanken (TLTRO II).

Skälen till denna bedömning är den förväntade fortsatta ekonomiska återhämtningen och de mycket attraktiva villkoren i erbjudandet, uppger Draghi.

(SIX News)

Annons