Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Bo Lundgren vill se återinförd fastighetsskatt

Bo Lundgren. Foto: Holger Motzkau
Bo Lundgren. Foto: Holger Motzkau
Publicerad av
Tommy Ekholm - 14 mar 2016

Den tidigare moderatledaren Bo Lundgren, som var biträdande finansminister och skatteministern under Sveriges ekonomiska kris på 1990-talet, anser att Sverige bör återinföra en fastighetsskatt i form av en schablonberäknad inkomst för egna bostäder att ta upp i kapitalinkomstbeskattningen.

Den förra fastighetsskatten tappade sin legitimitet, men en slags fastighetsskatt bör ändå återinföras successivt, argumenterade han vid Finanspolitiska rådets konferens kring ekonomiska kriser i fredags.

År 2008 ersatte alliansregeringen den statliga fastighetsskatten med en kommunal fastighetsavgift med tak.

Vidare anser Lundgren att Sverige bör sänka kapitalvinstskatten successivt från 30 procent till 25 procent, och därmed ränteavdragen likaså.

"Man måste göra det balanserat med tanke på att vi rimligen kan tänka oss att Riksbanken så småningom normaliserar ränteläget. Vi får väl hoppas det i alla fall", säger Lundgren.

"Slutligen, i avvaktan på att man kan göra något mer med reavinstskatten bör man återinföra fullt uppskov utan ränteberäkning som en framsynt skatteminister gjorde på 1990-talet", säger han med skämtsam referens till sig själv.

En annan tidigare finansminister vid seminariet var socialdemokraten Bosse Ringholm som kommenterade Bo Lundgrens inlägg i skattedebatten.

"När jag hörde Bo Lundgrens svar om att han vill införa någon form av fastighetsskatt tänkte jag 'sent ska syndaren vakna'. Sekunden efteråt sade han att han vill sänka ett antal skatter och då kände jag igen Bo Lundgren igen", sade Ringholm som för egen del ville vara försiktig med att komma med rekommendationer till nuvarande finansminister Magdalena Andersson.

Ringholm uppgav däremot att man, för att undvika kriser, behöver fokusera på att minska skillnader i samhället. Han vill se en kraftsamling i Europa för minskad arbetslöshet och ökad sysselsättning.

(SIX News)

Annons