Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, sep, 26 2017
Senaste Nytt

Riksbanken: Låg ränta och låg inflation inte unikt för Sverige

Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Riksbanken
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Riksbanken
Publicerad av
Tommy Ekholm - 15 mar 2016

Situationen med en låg inflation och låg ränta är inte unik för Sverige, då inflationen är mycket låg i många länder och flera centralbanker bedriver en mycket expansiv penningpolitik.

Det säger riksbankschef Stefan Ingves vid ett anförande på Affärsvärldens event Bank & Finans 2016 på tisdagen, enligt ett förskrivet tal.

Små, öppna ekonomier som Sverige är starkt omvärldsberoende och kan inte bortse från utvecklingen i andra länder och nivån på internationella räntor, eftersom detta påverkar svensk tillväxt och sysselsättning - och således inflationen, resonerar Ingves.

Det råder enligt honom en stor osäkerhet kring omvärlden, inklusive penningpolitiken, och Sverige är beroende av en svag krona tills den mer inhemskt genererade inflationen tar vid.

Omvärldsläget och låga energipriser bidrar nu till att perioden med låg inflation blir längre i Sverige. Det ökar risken för att förtroendet för inflationsmålet försvagas, och det var därför sänkte direktionen reporäntan den 10 februari, förklarar han.

Det låga ränteläget har enligt ordföranden bidragit till att svensk ekonomi stärks, att arbetslösheten sjunker och att inflationen och inflationsförväntningarna stiger. Samtidigt bidrar det låga ränteläget till uppblåsta balansräkningar och stigande skulder bland hushållen, vilket måste hanteras för att undvika en dålig samhällsekonomisk utveckling längre fram.

Det råder alltså en väldigt ovanlig situation med många överväganden, men inflationsmålet är ett gemensamt riktmärke som bidragit till att skapa stabila spelregler i ekonomin i över 20 år - och det är viktigt att försvara, konkluderar Stefan Ingves.

(SIX News)

Annons