Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jul, 28 2017
Senaste Nytt

Svag handel på Europabörserna

Foto: Dontworry
Foto: Dontworry
Publicerad av
Tommy Ekholm - 16 mar 2016

De ledande Europabörserna föll tillbaka i tisdagens session, efter att under de två föregående handelsdagarna slutat på plus. Råvarusektorn var den svagaste spelaren.

Den här veckan kantas av flertalet penningpolitiska besked, efter att ECB avfyrat sina åtgärder förra veckan. Bank of Japan beslutade på tisdagen att hålla penningpolitiken oförändrad samtidigt som man reviderade ned sin syn på ekonomin och inflationsförväntningarna något.

I USA var det något nervös stämning på Wall Street med försiktig inledande handel innan morgondagens välbevakade penningpolitiska besked från Federal Reserve. På torsdag är det Bank of Englands tur.

På råvarusidan noterades prisnedgångar för både basmetaller och oljan. Det tyngde råvarubolag som BHP Billiton och Glencore vilka tappade 6,5 respektive 4,8 procent. Det Londonnoterade chilenska kopparbolaget Antofagasta backade 4,5 procent.

Antofagasta meddelade preliminära resultat för 2015 där nettovinsten backade till 5,5 miljoner dollar från 422 miljoner under 2014. Försäljningen minskade samtidigt med 34 procent till 3,4 miljarder dollar. Utdelningen slopades helt.

Bland oljerelaterade aktier sjönk Tullow Oil 11 procent och Total var ned 1,4 procent.

Volkswagen noterades 3,1 procent lägre för dagen.

Dieselskandalen fortsatte spöka för fordonstillverkaren genom två stämningar. Volkswagen har blivit stämt dels i Tyskland av 278 institutionella investerare för att man inte publicerat information om utsläppsskandalen i tid, och dels i USA för att på felaktiga grunder ha sagt upp en anställd, Daniel Donovan. Denne hävdar att bolaget har raderat dokument relaterade till utsläppsskandalen och att han fått sparken efter att ha påtalat det.

(SIX News)