Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, maj, 29 2017

Löfven: ”Industrin ska vara lönenormerande”

Statsminister Stefan Löfven. Foto: Magnus Länje
Tommy Ekholm - 22 mar 2016

Det är den internationellt konkurrensutsatta sektorn som ska vara lönenormerande och det är nu dags för parterna att ta ansvar. Det säger statsminister Stefan Löfven till Dagens Industri.

Flera fackförbund, däribland Byggnads, har efter att LO-samordningen sprack i årets avtalsrörelse valt att lägga sina lönekrav högre än industrins.

Enligt statsministern skulle det vara en "enorm förlust" om industrin skulle förlora sin lönenormerande roll.

"Det är den internationellt konkurrensutsatta sektorn som ska vara lönenormerande", säger Stefan Löfven på måndagen, "parterna måste nu hantera detta och ta ansvar", fortsätter han.

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe varnade föregående vecka för att det finns stora risker för att andra parter på svensk arbetsmarknad kommer att inleda konflikter om man inte träffar avtal inom mars månads utgång med arbetsgivarna, med anledning av att det då inte längre skulle finnas något industrimärke.