Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Europabörserna gick lätt upp

Foto: Dontworry
Foto: Dontworry
Publicerad av
Tommy Ekholm - 30 mar 2016

Europabörserna noterade viss uppgång på tisdagen då marknaderna åter öppnade efter påskhelgen. Europabörserna var stängda både på fredagen och måndagen med anledning av Långfredagen respektive Annandag Påsk.

Stort fokus under dagen var amerikanska centralbankschefen Janet Yellens tal senare på kvällen. Marknaden letade efter signaler på fler styrräntehöjningar av centralbanken i spåren av flera hökaktiga kommentarer från Fed-ledamöter den senaste tiden.

Råvaru- och energibolag hade en svag dag med sektornedgångar på 2,3 respektive 1,1 procent. Lägre priser på metaller och olja drev på utvecklingen.

Oljemarknadens fokus på kort sikt är, enligt DNB Bank, riktat mot USA:s oljelagerstatistik samtidigt som man följer nyheterna kring deltagandet inför det kommande oljeproducentmötet i Qatar den 17 april. Bland Opec-länderna har Libyen och Iran hittills meddelat att de inte kommer att delta med någon produktionsfrysning.

Det danska läkemedelsbolaget Lundbeck rasade 7,3 procent i Köpenhamn sedan det amerikanska läkemedelsverket FDA gett avslag på en utökad indikation av Brintellix för behandling av patienter med svår depression.

Bland dagens aktievinnare fanns försäkringsbolaget RSA Insurance som steg 1,6 procent sedan både Deutsche Bank och Barclays höjt sina riktkurser för aktien.

En annan vinnare var Easy Jet som steg 1,6 procent med stöd av en höjd rekommendation till köp från neutral av Banc of America.

(SIX News)

Annons