Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jul, 28 2017
Senaste Nytt

Flera fack kräver mer än industrin

Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind. Foto: BI
Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind. Foto: BI
Publicerad av
Tommy Ekholm - 16 dec 2015

De stridbara facken Byggnads, Seko och Elektrikerna utmanar industrifacken och höjer insatsen i avtalsrörelsen. Arbetsgivarna går i taket. Fackgrupperingen 6F kräver löneökningar på 3,2 procent, vilket är mer än industrins 2,8 procent.

"Vi arbetsgivare inom byggsektorn har enats om att vi inte tecknar några avtal över industrinormen. Det är anmärkningsvärt att 6F tror sig kunna göra egna beräkningar av vad den konkurrensutsatta industrin tål och att de frångår industrins lönemärke", skriver Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind i en kommentar.

Dessutom vill 6F se en satsning på de lägst avlönade.

-Det går bra för Sverige. Hög tillväxt, vi i Byggnads har låg arbetslöshet och byggboom. Börsbolagen gör stora vinster. Det är våra medlemmar som sliter ihop till de vinsterna, säger Johan Lindholm, ordförande för Byggnads.

-Vi gläds åt att det går bra. Men de senaste åren har de vinsterna och utdelningen ökat och chefernas löner har nått orimliga nivåer. Nu måste våra medlemmar få en större del av kakan, fortsätter Lindholm.

Förbunden i 6F bygger sina krav på en ekonomisk bedömning som gjorts av den före detta LO-ekonomen Christer Persson. Enligt hans rapport finns ett löneökningsutrymme på mellan 3 och 3,5 procent, utan att svenska företags internationella konkurrenskraft försämras.

Med lönekraven utmanar 6F industrins lönenormerande roll, bland annat lagfäst i Medlingsinstitutets regelverk, och kommer att reta upp såväl fackliga kollegor inom industrin som arbetsgivarorganisationer.

"6F spelar rysk roulett med svenska företag när de väljer att frångå praxis", skriver Mats Åkerlind.

-Vi konstaterar att det inte finns någon LO-samordning längre. Därmed känner vi oss inte bundna av något märke, säger Jonas Wallin, ordförande för Elektrikerförbundet.

-Den internationellt konkurrensutsatta sektorns förutsättningar ska inte försämras. Men Medlingsinstitutet beställer inte vilken lönenivå det är, vi har inte statlig lönepolitik i Sverige. Det är parterna som förhandlar om löner och vi har gjort vår bedömning av vilken nivå som vi anser ska gälla, säger Mikael Johansson, ordförande för Målarförbundet.

I 6F ingår Byggnads, Elektrikerna, Seko, Målarna och Fastighets.

(TT)