Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Brist på snö i Alperna

Publicerad av
Jessica Nejman - 10 jan 2017

Det föll rekordlite snö över de schweiziska alperna förra månaden och skidorter tappar besökare under en säsong som tidigare brukade innebära fullt hus.

Inställda slalomlopp och justerade världscupsprogram är några av effekterna när snön inte dyker upp.

I Schweiz har det inte snöat så lite som det gjorde i december sedan mätningarna började för över 100 år sedan, rapporterar Bloomberg.

- Den allmänna diskussionen på kontoret har efter julen handlat om snöbristen, säger Mark Dowding, som har kollat snörapporter frenetiskt inför en planerad resa till Österrike, till nyhetsbyrån.

Kring vintersportorterna Wengen och Grindelwald har besöken minskat med 25 procent från början av säsongen till och med 2 januari 2017, jämfört med samma period i fjol, enligt Bloomberg.

Snösäsongen i Schweiz startar i dag enligt forskare 12 dagar senare, och slutar 26 dagar tidigare, jämfört med 1970. Även för svenska skidorter innebär klimatförändringen färre snödagar per år. Men i år kunde säsongen börja tidigt.

- Vi har haft en bra säsong med tidig kyla och snö, säger Linda Morell på Skistar, som driver utförsåkning i Sverige, Norge och i St Johann i Österrike, till TT.

- Jul innehöll få ledighetsdagar så då var det mindre bokat än föregående år, som visserligen var vårt absoluta rekordår. Men bristen på snö i Mellansverige under julen innebar att vi såg en effekt på sista-minuten-bokningar över nyår och trettonhelgen.

(TT)

Annons