Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, mar, 23 2017

Europaparlamentets tidigare talman Martin Schultz blir Merkels utmanare

Markku Björkman - 24 jan 2017

Europaparlamentets tidigare talman Martin Schultz kan bli den som utmanar Merkel om kanslerämbetet. Ledaren för de tyska socialdemokraterna, Sigmar Gabriel meddelade på tisdagen överraskande att han inte kommer att utmana förbundskansler Angela Merkel i valet i september.

Gabriel säger till Die Zeit att han kommer att föreslå att Europaparlamentets tidigare talman Martin Schultz efterträder honom på ordförandeposten och blir partiets kandidat för förbundskanslersposten.  Schulz är mycket omtyckt även utanför SPD.

Enligt Zeit anger Gabriel privata grunder till att han inte ställer upp mot Merkel. Något officiellt besked har ännu inte kommit, men Gabriel informerade redan den övriga socialdemokratiska partiledningen.

En annan som har nämnts som socialdemokratisk kanslerkandidat i de tyska spekulationerna är Hamburgs överborgmästare Olaf Scholz.

FNB)