Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, maj, 26 2018
Senaste Nytt

Köttutredningen växer i Brasilien

Eraldo Peres: Arbetare på en förpackningsanläggning i delstaten Paraná. Arkivbild.
Eraldo Peres: Arbetare på en förpackningsanläggning i delstaten Paraná. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 28 mar 2017

Totalt har sex anläggningar tillfälligt stängts av myndigheterna, och 21 utreds av polisen, enligt landets jordbruksdepartement.

De tre anläggningarna som stängdes på måndagen ligger alla i delstaten Paraná, där skandalen briserat och myndighetstjänstemän misstänks ha mutats för att släppa igenom skämt och smittat kött.

Jordbruksministern Blairo Maggi har sagt att utredningen hittills inte har hittat något kött som kan vara skadligt för konsumenter. Men han medger att landet kämpar i motvind för att återfå sitt rykte efter korruptionsskandalen.

Hävt förbud

Under helgen bestämde sig tre viktiga marknader att lyfta importförbudet; Kina, Egypten och Chile.

Maggi hoppas nu att Hongkong, landets andra största marknad, följer efter.

EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis är på besök i Rio de Janeiro, och säger att Brasiliens köttexport kommer att behöva "återuppbygga förtroendet".

Jag förväntar mig gott samarbete och ömsesidig förståelse. Jag förväntar mig effektiva lösningar, säger han.

EU har tills vidare förbjudit import från de aktuella anläggningarna.

Enligt brasiliansk polis finns det bevis för att livsmedelsföretag har betalat inspektörer för att se mellan fingrarna kring dåligt kött, salmonellasmittat kött och export av kött med undermålig dokumentation.

"Isolerade händelser"

Andriukaitis besök var planerat redan innan skandalen blev känd. Han kommer att träffa Blairo Maggi under tisdagen.

Maggi säger att han hoppas kunna erbjuda Andriukaitis "klargöranden". Tidigare har jordbruksdepartementet uppgett att det är "isolerade händelser" som ligger bakom det uppdagade och att det inte "representerar ett utbrett fel i det brasilianska systemet".

Samtidigt kommer rapporter från USA om att regeringen pressas för att stoppa importen av rått nötkött från Brasilien, kött som ofta processas inom landet.

Brasilien är världens största köttproducent som varje år exporterar framför allt nötkött och kyckling till ett värde av motsvarande över 105 miljarder kronor världen över.

Annons

Annons

Annons