Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jul, 28 2017
Senaste Nytt

Ny kalldusch från Ericsson

Pontus Lundahl/TT: Ericssons vd Börje Ekholm slimmar verksamheten. Arkivbild.
Pontus Lundahl/TT: Ericssons vd Börje Ekholm slimmar verksamheten. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 28 mar 2017

I en stenhård konkurrens har Ericsson tappat marknadsandelar, medger Börje Ekholm. Och nu väntar en tydligare, mer slimmad strategi för att vända telekomskutan.

Olönsamma kontrakt kommer att avslutas, verksamhet kan komma att säljas, bland annat den förlustfyllda media-affären med en omsättning på tio miljarder kronor, alternativt söks en partner, berättar Börje Ekholm på en telefonkonferens efter att bolaget på morgonen släppt nya negativa nyheter.

Det positiva är att Ekholm säger att man ska bli mer snabbfotade, mer effektiva. Och att tio regioner ska bli fem, det tycker jag är bra, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, men sätter ett frågetecken för om man lyckas med det i det pressade läget.

Över tio miljarder

Strategiöversynen var väntad. Däremot kom nyheten om de pressade kundkontrakten, som tvingar Ericsson till avsättningar på 7–9 miljarder kronor under första kvartalet, mer oväntat.

Det kom som en kalldusch, säger Djurberg.

Ericsson gör också nedskrivningar av tillgångar som påverkar rörelseresultatet med 3–4 miljarder kronor. Nedskrivningarna påverkar inte kassaflödet, men det kan nu bli svårt för Ericsson att nå plusresultat i år.

Bolaget skriver samtidigt upp kostnaderna för besparingar och omstruktureringar för i år. Tidigare har Ericsson talat om tre miljarder kronor 2017. Nu säger bolaget att det kommer att landa på 6–8 miljarder kronor, på grund av att förändringarna genomförs snabbare än man tidigare tänkt och att omfattningen svällt. Några nya stora sparpaket är dock inte på gång, utan Börje Ekholm återkommer flera gånger till att förbättringarna för Ericsson framöver ska komma via bättre intern effektivitet – i form av löpande neddragningar, oklart hur mycket.

Ett mer slimmat Ericsson ska öka lönsamheten, rörelsemarginalen. Ekholm räknar med att den förbättras redan nästa år och fördubblas efter 2018 från 2016 års nivå.

Uppgifterna kommer inte helt oväntat, tycker Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, som följer Ericsson som bolag. Men han slås ändå av storleken på nedskrivningarna av kundkontrakt.

På en redan svag marknad är det Ericsson som går sämst. Och det verkar som om Nokia tar marknadsandelar. Och kineserna är ju tuffa konkurrenter, säger han.

Jättetuff period

Och kanske behövs mer pengar från ägarna.

Förut har det känts som om en nyemission ändå har varit ganska avlägsen, men den kommer nu allt närmare, säger Bornold.

Inte i nuläget om man lyckas med det man har företagit sig, säger Daniel Djurberg.

Men de spekulationerna tonar Ekholm ned:

Vi ser att vi har en stark balansräkning för närvarande, och vi förutser inga problem med det.

Ericssonaktien hade på eftermiddagen backat med 1–2 procent. En Ericssonaktie handlas just nu för runt 58 kronor. För ett år sedan kostade en aktie cirka 80 kronor. I början av november i fjol var den nere under 44 kronor.