Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, nov, 19 2017
Senaste Nytt

Börskrasch i Sao Paulo

Eraldo Peres AP/TT: Börskrasch väntas sedan Brasiliens president Michel Temer (bilden) dragits in i en muthärva. Arkivbild.
Eraldo Peres AP/TT: Börskrasch väntas sedan Brasiliens president Michel Temer (bilden) dragits in i en muthärva. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 18 maj 2017

Bland de tyngsta kursförlorarna på Sao Paulo-börsen fanns oljejätten Petrobras, vars aktie tappade nästan en femtedel av sitt värde på några minuter.

Bankaktier tog också rejält med stryk i kursslakten.

I ett inspelat samtal, som har överlämnats till åklagare, diskuterar Temer mutor till ett potentiellt vittne i en korruptionshärva.

Den finansiella chocken slog även hårt mot den brasilianska valutan, realen, när handeln öppnade. Mot dollarn tappade valutan 8,5 procent på någon halvtimme.

Samtidigt gjorde aktörerna på räntemarknaden allt för att skydda sig mot effekterna av kraschen. Priset för att köpa skydd mot inställda brasilianska betalningar på den så kallade CDS-markanden sköt i höjden till den högsta nivån sedan årsskiftet samtidigt som räntorna på brasilianska statspapper lyfte kraftigt.

Brasiliens finansdepartement uppgav inför torsdagens börskrasch att man var redo att vidta extraordinära åtgärder för att hålla marknaden likvid. Och centralbanken i landet var i turbulensen ute och försökte smörja kreditsystemet med likviditetstillskott.

Även europeiska aktier med exponering mot Brasilien drogs med nedåt. Den franska detaljhandelsjätten Casino, största kedjan i Brasilien, föll med 4,5 procent på Parisbörsen.

Annons