Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, nov, 19 2017
Senaste Nytt

Smutsig målarstrejk närmar sig

Henrik Montgomery/TT: Storstrejk hotar på måndag. Arkivbild.
Henrik Montgomery/TT: Storstrejk hotar på måndag. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 18 maj 2017

Fackets storstrejk är till stora delar riktad mot de företagare som sitter på andra sidan förhandlingsbordet. Nu reagerar Svenskt Näringsliv kraftfullt.

Det här är föreningsrättskränkande anser vi, att välja ut de företagare som engagerar sig på arbetsgivarsidan, i styrelser och förhandlingsdelegationer, och utsätta just deras företag för de stridsåtgärder man företar. Om arbetsgivaren skulle agera så mot dem som engagerar sig fackligt, så skulle det ta hus i helvete, säger Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson.

Klipp för företagen

Men så är det inte alls, enligt facket:

De tillhör det största företagen, de är uttagna helt på egna meriter, svarar målarfackets förhandlingschef Peter Sjöstrand.

Det tror jag inte ett dugg på. Och det här är mycket allvarligt, säger Måleriföretagens vd Björn Hellman

Båda tillstår att stämningen parterna emellan kunde vara bättre. Även i fjol blev det konflikt på målarområdet.

Mitt i brinnande högkonjunktur, det har aldrig gått så bra för branschen, så vill de dra in och försämra, säger Sjöstrand.

Han tycker att målarföretagen kommer billigt undan i löneökningar. Det förmodade slutliga rena löneavtalet enligt det så kallade märket med löneökningar på 6,5 procent på tre år är "världens klipp för måleriföretagen", enligt Sjöstrand. Att då facket dessutom tvingas inta försvarsställning för övriga villkor, tycker han är upprörande. Bland annat handlar konflikten om att arbetsgivarna vill kunna förlänga arbetsdagen i båda ändar.

Björn Hellman tycker att det är facket som bråkar.

Vi tycker att vi gått dem till mötes på flera frågor, säger han.

Väldigt omfattande

Strejkeffekterna bedöms bli stora runt om i landet om inte parterna lyckas bli sams till på måndag. Måleriarbetet är oftast bara en del i en hel kedja på exempelvis ett byggprojekt.

Det är ungefär en tiondel av medlemmarna som är uttagna, så den är väldigt omfattande. Tidsplaner kommer att bli förskjutna i hela produktionskedjan, säger Peter Sjöstrand.

Annons