Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, sep, 26 2017

Allt fler unga bor hemma – "alarmerande"

Tomas Oneborg/SvD/TT: Familjens ekonomiska situation och var man bor i landet påverkar möjligheten till eget boende för unga. Arkivbild.
Noella Johansson/TT: Bostadsminister Peter Eriksson (MP). Arkivbild.
TT - 18 maj 2017

Allt fler unga bor kvar hemma. Uppskattningsvis 213 000 svenskar mellan 20 och 27 år bor hos sina föräldrar, vilket motsvarar 24 procent av åldersgruppen, visar en undersökning som Skop har gjort på uppdrag av Hyresgästföreningen.

Det påverkar ungas möjligheter att tacka ja till jobb och kunna hoppa på utbildningar när de inte kan få tag på eget boende. Jag tycker att situationen är alarmerande, säger Helena Olsson, chef för stadsutveckling och samhälle på Fastighetsägarna.

Stora skillnader

En undersökning av Ungdomsbarometern visar att boendesituationen för unga varierar beroende på var i landet man bor och familjens ekonomi.

Nöjdheten är betydligt högre hos de med bättre ekonomisk situation och de flyttar hemifrån i högre utsträckning, medan de med sämre ekonomisk situation i familjen bor i andra hand i högre utsträckning, säger Anton Landehag, expert på samhälle och livsstil på Ungdomsbarometern.

Det innebär att de som kommer från en familj med svagare ekonomi ofta bor dyrare och mer otryggt, enligt Helena Olsson.

Mer omfattande politik

Hon efterlyser ett helhetsgrepp på bostadspolitiken med målet att öka tillgången på förstahandskontrakt på marknaden.

Det är bra med nyproduktion av bostäder, men samtidigt behöver unga få tillgång till det befintliga beståndet. Det finns regler som gör det mindre lönsamt att ha hyresrätter och det där behöver man se över, säger Helena Olsson.

Men enligt bostadsminister Peter Eriksson (MP) kommer bostadsbristen på lång sikt att byggas bort med hjälp av regeringens investeringsstöd. Där finns också ett motkrav på rimliga hyror för att få ta del av stödet.

Jag tycker att politiken till stor del är inriktad på att lösa problemen för unga. Det är bara att det tar tid och det är ju jobbigt, säger Peter Eriksson.

4 211 personer har deltagit i undersökningen.